Malam ni kan mieza tamau story pepanjang sebab anak-anak ajak tengok Back to the Future 1 cerita lama lakonan Micheal J Fox..jadi mieza nak tunjuk rgambar ikan kerapu yang sedap dan simple sangat dan senang untuk disediakan ini..hubby memang suka sesangat..Adnin yang jarang nak muji masakan mamanya ni pun kata 10/10 yeyyyyyyy suka sangat sebab semua ahli keluarga suka..sekor kerapu tak cukup! Len kali kena beli ikan saiz besaw sikit la kan..
GAROUPA WITH SWEET THAI SAUCE
Recipe & Sauce: Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu - cuci, belah rama-rama dan tos
3 sb tepung jagung
Minyak penuh untuk menggoreng
Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
3 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
Sedikit garam
Bahan sos:
1/2 cawan sos sweet thai
2 sb sos cili thai
2 sb sos tiram
3 sb sos pencicah - yang selalu orang guna untuk cicah keropok tu
1/4 cawan air
1 inci halia - mayang
1 biji bawang besar - hiris bulat
Bahan hiasan: Mieza tak letak sebab dah masuk azan..tak sempat wehhhhh
Timun - disagat halus
Carrot - juga disagat halus
Cili merah - hiris memanjang jejari halus
Daun ketumbar - hiris kasar
Cara-cara:
1. Ikan diperap dengan bahan tumbuk selama 1/2 jam. Kemudian lumurkan tepung jagung ke seluruh badan ikan dan goreng dalam minyak penuh hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Di dalam non-stick pan satukan semua bahan sos dan reneh hingga pekat. Kacau rata.
3. Angkat sos dan tuang ke atas ikan. Taburkan bahan hiasan.
Salam Akak..wahhhhh ku terguda tgk kerapu itewww...kecur dah niiiii
ReplyDeleteadeeehhhh.... Mieza! sedapnyalah kerapu ... sampai ke tulang-tulangnya tu kak Amie isap2... hi hi hiiii
ReplyDeletedah lama tak dengar kabar kak mieza... nani pon suke kerapu...stim pon ok, goreng pon ok...kalau goreng tu mau yg betol2 garing. pastu makan dengan nasik panas2...memang syiok!
ReplyDelete@ sue..
ReplyDeletenanti sue kena try..sedap dan senang sangat nak wat dia sue..
@ kak amie..
ReplyDeletemieza suka tang kepala..nnt mieza makan kepala sampai licin..tinggal tulang rahang je hihihi
@ nani
ReplyDeletelama tk dgr kabar sbb akk pun tk dan nk berblogging sehari dua ni..sibuk skit kt opis tu next week ada audit..jenguk ke blog kawan2 pun tk syempat huhuhu
akk kan nani kalau ada ikan mcm ni dah cukup dah utk berbuka..tak de menu lain pun tak apa..