Thursday, August 4, 2011
Pulut Inti
Assalamualaikum dan apa khabar kita di hari ke 4 berpuasa ini? Semoga ibadah puasa hari ini lebih baik dari ibadah puasa semalam dan hari-hari sebelumnya...rasanya cepat je kan dah masuk hari ke 4..tahun ini mieza seronok lebih menyambut puasa dan tak sabar nak sambut Syawal..sebab, pertama Ramadhan tahun lepas mieza tengah mabuk mengandungkan umar (masa tu baru 2 1/2 bulan mengandung) dan mengalami mabuk yang teruk..jadi mieza tak berpuasa langsung selama sebulan..suami pula diserang gastrik yang teruk sampai sakit tak boleh berpuasa dan terbaring je serta kurus sangat dia..jadi kami berdua tak berpuasa sepanjang Ramadhan tahun lepas..Alhamdulillah tahun ni dapat mieza menjalani ibadah puasa seperti biasa dan suami juga semakin baik dan masih mampu bertahan untuk berpuasa selama 4 hari ini..semoga tahun ini suami sihat dan boleh berpuasa penuh InsyaAllah..Yang kedua, mieza happy sebab tahun ini adalah tahun pertama mieza berhari raya bersama Umar yang kini sudah berusia 5 1/2 bulan...tak sabar nak pakaikan dia baju melayu yang dah pun dibeli..ngehhhhh
Pagi ni mieza nak kongsi resepi pulut inti...seperti biasa kalau bab pulut ni sentiasa mendapat tempat di hatiku ehheeeh tapi ingat tau jangan makan banyak nanti otak jadi lembab..selalunya pulut ini dihidangkan apabila ada kematian..maka ia juga dipanggil pulut mayat..bukan mayat yang makan tau..orang yang ziarah tu yang makan..kalau ke market dan mieza nampak ada orang jual pulut ni mieza takkan ketinggalan untuk membelinya..sedap!
PULUT INTI
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC
2 cawan beras pulut - direndam semalaman
1 cawan santan pekat
1/2 sb garam
Bahan-bahan inti kelapa:
60g gula melaka/gula merah
20g gula pasir
50ml air
1/2 biji kelapa parut
Cara-cara
1. Panaskan air di dalam pengukus hingga mendidih. Toskan pulut yang telah direndam. Masukkan ke dalam loyang pengukus. Masukkan santan sehingga sama tinggi dengan beras pulut dan juga garam. Kacau rata. Kukus hingga pulut masak.
2. Sementara mengukus boleh la sediakan inti. Jerang gula melaka/merah, gula pasir dan air hingga larut. Tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parut
3. Kacau atas api sederhana hingga inti agak kering.
4. Hidangkan pulut bersama inti kelapa.
Hai Mieza,
ReplyDeletemasa pregnant dulu pun Kak Amie alahan, 2 anak pregnant masa bulan puasa, memang tak cukup jumlah hari puasa, antara 10-14 hari je dalam sebulan....
rajin buat pulut inti ye, Kak Amie suka makan pulut.... tapi kena makan sikit je sebab naik angin ke kepala....
Assalamualaikum mieza....
ReplyDeletepulut inti nie kalau akak n keluarga mmg suka tapi inti sambal... inti kelapa nie mama akak mmg suka nie
pulut mayat.. tak pernah dengor.. sekut mayat biasa la.. hehehe..
ReplyDeletehmmm rasa cam tak pernah makan je.. tapi nampak cam kuih koci la.. hehe
ini memang feveret saya! suke sgt makan pulut inti...baru semalam teringat2 nk makan pulut inti. sekali, kak mieza dh buat dulu....dapat tengok rupe pon jadi la kan?? heheh
ReplyDelete@ kak amie
ReplyDeleteitu yg mieza kekadang rasa tk sanggup nk preggy lg sbb bila fikirkan mabuk tu ya Allah seksa..tp bila nampak muka baby tu masyaAllah mau baby lagi..itu ler naluri org pmpuan..
kalau org yg ada penyakit angin mmg tk leh mkn pulut..sebb nanti teruk jdnya..mcm suami mieza..dia suka pulut tp tak leh mkn sbb nnt dia mesti sakit..kalo dah terliur mau juga ngap sikit kan kak..
@ kak diana
ReplyDeleteye, pulut cicah sambal mieza pun selalu mkn..selalu org utara mkn mcm gitu..selalu juga beli bila blk umah mak mentua..meh la kak jamah sikit pulut inti ni..
@ izah
ReplyDeletepulut mayat ni mcm gak sekut mayat..tak sure negeri mana lg selain kelantan yg hidang pulut ni kalau ada kematian...nampak mcm kuih koci ke? itu pun akak suka juga tu..koci pulut hitam..sedapppp
@ nani
ReplyDeletealahai sian nya nani teringin nak makan ye..meh sini akak suapkan meh..nanti senang je buat nyer dik..nnt nani rendam b4 gi kerja, kang balik kerja nani kukus..kejap je..boleh wat berbuka :)