Dulu mieza dah post dah resepi roti jala kat sini ..tapi mieza tak letak sukatan sebab main agak-agak jer..kali ni mieza sukat untuk tatapan pengunjung WAWMC yang mieza sayang semuanya..
ROTI JALA
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 sk serbuk kunyit
1 biji telur
Secubit garam
1 1/2 cawan air
1/2 cawan susu
Cara-caranya:
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan diblend sebati. Kalau nak kacau pakai tangan pun boleh. Tapi aku nak cepat dan senang heheh.
2. Panaskan ceper atas dapur dan dileserkan minyak menggunakan daun pandan.
3. Tuangkan adunan roti jala ke dalam acuan dan dikiraikan di atas ceper panas tadi.
4. Bila sudah masak, gulungkan roti jala dan ketepikan. (mieza tak pandai gulung..tak cantik gitu ahakkksss) Ulang hingga adunan habis. Roti jala sedap dimakan bersama kari ayam atau daging atau kuzi ayam
Mieza makan dengan kari daging kerisik..resepi boleh rujuk sini..
yummyyy! sedapnya kari daging tu...nani kalau makan roti jala dengan kari daging, rasa mcm tak hengat donia dh...sedapnya!
ReplyDeleteAssalamualaikum mieza...
ReplyDeleteok ler tu miza..akak nie x perna lg buat sndiri roti jala... beli jer selalu... kari daging tu nmpk sgt sedap tau mieza...
Miezaaaa,
ReplyDeletebab makan roti jala ni, kak Amie suka makan bubuh kuah banyak-banyak,
kira menjadilah tu jala Mieza, kakak belum pernah buat tapi pernahlah tolong kakak ipar buat di kampung..
@ nani..
ReplyDeletekalau di kelantan nun mesti mau mkn dgn kuzi kan..dapnyerrrrr...tp kak meza malas nak wat kuzi jadi layan juga dengan kari daging atau kari ayam..tp akk tak reti gulung..buruk je kan ahakkksss
@ kak diana..
ReplyDeleteok ke kak..tak comey jer mieza tgk..org lain gulung kemas gitu hihihi..gasak la kan kak janji kenyang hehehe..
kari tu resepi turun temurun keluarga mieza..belajar dari mak :)
@ kak amie..
ReplyDeletekiranya akk ni suka kuah banjir la tu..ye la kalau kuah sikit kang rasa tawor je roti tu..kekadang kalau penyakit M datang mieza makan kari daging ni dengan lempeng je kak..pun sedap bangat hihii
kak miza, saya buat roti jala ni pakai mentega... ikutkan resipi akak yg ni, gantikan dgn susu la... yg lain lebih kurang sama la... cuma saya buat utk lebih kurang 40biji... tepung & air ganda 2 la... ni resipi saya: http://kongsiresipi.blogspot.com/2011/09/roti-jala-roti-kirai.html
ReplyDelete