Thursday, November 24, 2011
Kerabu Pegaga dan Selom
Assalamualaikum...hari ni mieza nak bersiaran awal sebabnya mieza free hehehe..sekarang ni mieza tengah invigilate finale exam..jadi bosan juga dok tunggu bebudak ni jawab peksa maka mieza nak update blog...
Kerabu pegaga dan selom ni mieza buat untuk mak dan juga hubby..hubby kata ehhh suburnya pokok pegaga belakang umah tu, jadi dia kutip dan katanya tolong buat kan kerabu..mak kata camput sekali dengan daun selom lagi sedap..jadi mieza combine both ideas dan terhasillah kerabu ni..tapi hari tu mieza tak ada cili merah, mieza letak cili api je..jadi kerabu mieza suram tak kalerful gitu..tapi itu tidak menjejaskan rasa....rasa nyesal lak buat sikit je..petang ni boleh buat lagi :)
KERABU PEGAGA
Recipe & Source : MIeza @ WAWMC
Bahan hiris:
1 mangkuk pegaga - mieza ambik daunnya sahaja, hiris nipis
secekak daun selom - hiris nipis
1 biji bawang besar
2 biji cili merah - mieza tak letak sebab habis stok
1 tangkai bunga kantan
4-5 tangkai daun kesum
Bahan tumbuk:
1/2 cawan udang kering - rendam dengan air panas hingga lembut
1 inci belacan bakar
1 inci halia
2 sb kelapa parut
4-5 biji cili api - kalau suka pedas leh tambah lagi
Bahan lain:
2 sb kerisik
2 sb santan
2 sb perahan air limau nipis
2 sb sos ikan
2 sb air asam jawa
Sedikit gula
Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Dengan menggunakan dua senduk (ada setengah orang guna tangan je...) gaul kerabu rata-rata. Rasakan garam gula. Senang dan sedap kan?
Selamat pagi Mieza sayangggg...
ReplyDeletemenu kerabu ni menu yang menyihatkan! masa di kampung dulu, kakak suka buatkan arwah ayah kerabu daun pegaga tapi dek kerana giginya dah tak kuat nak kunyah, kakak hiris halus-halus macam hirisan daun tembakau...sampai sekarang, kalau balik kampung ..bonda selalu cerita kan kembali tentang kerabu yang kakak buat tu...
2 in 1, pastu ulam2 tu mmg tanam sendiri lagi lah sedap...
ReplyDeleteSALAm kak mieza.. sedapnya kerabu wani memang peminat kerabu hihi. tapi x pernah la pulak combine dgn daun selom dgn pegaga sekali .. kalao daun selom saja pernah la makan .. nampak menarik resepi ni...
ReplyDelete@KAk amie dear..menu org tua2 yg sihat yes it is..mieza ni org kg tu yg suka masakan kerabu mcm ni...ye la kak, org tua2 tak der gigi kenalah hiris halus2 supaya senang depa makan..hargai org tua semasa hayat mereka supaya tak nyesal bila depa dah tak der nanti..melihat ibu yg semakin hari semakin tua, mieza rasa sgt sayu...
ReplyDelete@Ucu..pegaga tu benihnya pemberian jiran..mieza tanam kat yard bakang umah...subur ucu :)
ReplyDelete@Wani...kalau dicombine dua jenis ni sedap sgt wani sebab pegaga tu pahit, selom tu berangin sikit..sedap! nanti wani cuba ye :)
ReplyDeleteSalam Mieza...
ReplyDeleteMmg best kan kalau dpt mkn kerabu pegaga & daun selom.. disini susah hendak dpt daun selom kena lah pegi JB :)
resepi yang macam ni memang superb la! suke sgt kerabu pesen2 gini. kalau tukar ulam tu dengan kacang botol pon tetap juga sedap!
ReplyDeleteAssalamualaikum mieza...
ReplyDeleteakak pun suka makan kerabu.. baru jer beberapa ari daughter akak buat tp kerabu pengaga ler.. mmg best kan mieza kerabu gini.. sedap
kerabu ni pebret jiran saya..kalau dia buat kerabu ni..mesti dia bagi kat mak mertua saya..saya pun makan sekali ar..hehe
ReplyDelete@mama hawa..daun selom ni mieza makan buat ulam cicah sambal belacan pun sedap kan mama..ni buat kerabu sebab rajin terlebuh hahaha
ReplyDelete@Nani..akak ni gemar sungguh dgn kerabu..jadi sebarang jenis kerabu mmg kak mieza tak akan tolak...kerabu kacang botol mmg mabelesssss!
ReplyDelete@Kak D...waaa lamanya kak D tak datang visit mieza..rindu muah muah muahhhh...rajin betul anak dara kak D buat kerabu utk mamanya..mieza pun kena train anak dara mieza gak la heheh biar pandai masak mcm kak D :)
ReplyDelete@Totie..hidup berjiran kalau betukar2 menu mmg rasa rapat gitu..kalau jiran yg tak nampak btg hidung alahaiiii tak beshnyer kan dik..untung totie ada jiran baik :)
ReplyDeletebape shoes
ReplyDeletejordan travis scott
palm angels hoodie