Wednesday, November 23, 2011

Kuih Lopes

Assalamualaikum semua..alhamdulillah mieza dah habis interview..legaaaaa...tak mau fikir-fikir dah...kalau ada rezeki dapat lah scholarship tu..kalau tak der rezeki tak per lah Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk mieza..mieza redha je hahahah

Kuih lopes ni mieza masak hujung minggu hari tu..tapi tak sempat nak post entry sebab sibuk dengan preparation nak interview ni la..ni habis interview jadi mieza nak update blog..tak mau stress lagi..pas ni nak masuk dapur nak masakkk hehehe

Jom makan kuih lopes :)



dengan syrup gula melaka



ready? kita tuang syrup pelan-pelan ekk..



hmmmmm sedapnyerrrrr!



ready to go inside your mouth..aummmm



last bite...sapa nak????)



dah abis dahhhhh



Resepinya mieza dapat dari mak mentua mieza...jom kita tengok resepinya :)

KUIH LOPES
Recipe: ibu mentuaku
Source: Mieza @ WAWMC


Bahan lopes:

3 pot beras pulut
sedikit pewarna hijau
1 1/2 pot santan sederhana pekat
1 sk garam
2 helai daun pandan
Daun pisang untuk membalut pulut
Tali rafia secukupnya

Bahan kelapa parut: gaul bersama
1 mangkuk kelapa parut putih
1 sk garam

Bahan sirap: masak bersama hingga pekat

2-3 keping gula melaka
1-2 cawan air
2 helai daun pandan

Cara-cara:

1. Beras pulut dicuci dan direndam dengan pewarna hijau semalaman. Kemudian toskan airnya.

2. Masukkan beras pulut ke dalam loyang, campurkan bersama santan, garam dan daun pandan. Gaul sebati.

3. Kukus hingga pulut 3/4 masak. Lebih kurang 20 minit.

4. Angkat pulut dan biarkan ia sejuk dulu. Potong daun pisang mengikut saiz yang digemari untuk membalut pulut.

5. Letakkan pulut ditengah-tengah daun pisang. Kepal-kepal agar pulut padat. Balut pulut di dalam daun pisang (ukuran diameter bila digulung ialah lebih kurang 2 - 2.5 inci). Gulung kemas-kemas. Pastukan pulut padat macam nak buat ketupat.

6. Ikat ketat - ketat kedua-dua hujung gulungan lopes dengan tali rafia.

7. Masukkan lopes ke dalam periuk dan masukkan juga air hingga 3/4 tenggelam. Rebus lopes hingga kering airnya. Biarkan sejuk baru dipotong. Gaul kuih lopes dengan kelapa parut yang digaul bersama garam. Kuih lopes dimakan bersama sirap gula melaka.

13 comments:

  1. Macam nak buat jer.... Beras pulut ada 1/2 kilo kt rumah ni

    ReplyDelete
  2. suka sangat makan kuih Lopez de Sequeira ni...

    ReplyDelete
  3. alaa mieza ni buat akak kempunan jek tgk kuih lopes mieza yg dh abiss tu.. moga mieza berjaya mendptkan scholarship tu ye..insyaallah!

    ReplyDelete
  4. kita baru jerk makan kuih lopes ni..tp kuih lopez kak mieza ni sedap terliur lak..

    ReplyDelete
  5. aiyakkkk! bestnye kuih lopes....dahla tu....siap gambar step by step lagi...very tempting la....

    ReplyDelete
  6. @Kak Yus..buat tau..cukup tu beras pulut sekilo tu..pastu pos ke Tg Malim ni skit tau..nak rasa air tgn kak yus..

    ReplyDelete
  7. @S vs S..hahahah nice name..lopez de sequire..teringat belajar sejarah sekolah menengah dulu kan..portugis menjajah melaka..makhluk ni salah sorang mastermind nyer hahahaha

    ReplyDelete
  8. @Kak Ina..TQ sudi doakan utk mieza...mudah mudahan dapat la ye kak..dah dua tahun berturut2 memohon..dah naik jelak nak mengadap muka interviewer tuh huhuu

    ReplyDelete
  9. @Adik totie..lepas merempit meh makan kuih lopes ye totie ahhaa..kuih tradisional memang sedap dik..walaupun ada byk dessert western kat pasaran..tp yg tradisi tetap memikat hati kan :)

    ReplyDelete
  10. @Nani..hahaha..saja je nak wat nani terliur hihii..meh la datang sini kak mieza jamu kenyang2..nani dah balik semenanjung belum?

    ReplyDelete
  11. mieza.. sedapnya ada kuih lopes ler.. akak mmg suka makan kuih nie tp dah lama x buat sndiri.. mmg fav sepanjang masa ler kat kuih nie..

    ReplyDelete
  12. @Kak D..kuih tradisi mm tak lapuk diek hujan tak lekang dek panas..sedap sepanjang masa :)

    ReplyDelete