Fuh fuh fuhhhhh..tiup habuk dan sawang sikit hahhahaa...Assalamualaikum...salam sayangggg...blog ni suram je sekarang ni kan hihihi tuan tanah cibuk dan teramatlaaaa malasnya nak hapdate blog ni...ahakkksss...mood nak blogging ni pun asek turun naik je...hapdate bila ada kekawan tanya kan resepi je hihihi...tak per la kan..yang mana dulu mesti didahulukan...dulu mak tinggal ngan mieza jadi banyak kerja umah mak yang setelkan ie basuh baju, jemur baju, angkat dan lipat baju...vacuum umah, mop lantai, basuh pinggan tu semua mak la yang jadi pekerja terbaik kat umah mieza...huhuhu..sejak bulan doblas ari tu mak kata nak balik kampung..mak kata dia dah tua...dia nak dok kat kampoung kelahiran dia...mak kata nanti len kali mak datang lagi...hhuhuhu mak tu tipu la tu...kalau mak dah balik kampung tu memang lambat lagi la mak nak datang..huhuhuu makkkkkkkkkk....jangan la balik kampung...dok la sini....uhukkksss..bila mak tak der secara otomatiknya kerja tu mieza kena wat sendiri...waaaaaa rindu makkkkkk....mak rindu orang gak tak mak? uhuuu hu uuuu
Eh eh feeling lak pasal mak...ye la kan dah 6 tahun mak dok dengan mieza...abang abang mieza kata..ikut je apa mak nak...dah mak nak balik kampung..hantor je dia balik kampung...kang bila dia nak datang balik kita jemput la dia...huhuhu
Bila masak-masak dan mak tak der..rasa tak besh lak...sebab kalau mak ada, mieza rajin skit nak masak..sebab mak tak suka makan kat luar...jadi bila balik kerja terus masuk dapur dan masak...bila mak tak der kat umah ni...hmmmm mieza pandang suami...suami pandang mieza..suami kata "jom makan pizza hut" yahooooo tak yah la masak kan...tapi tetap rindu mak...omakkkkkkkk!!!!!
Oleh sebab bulan ni tak banyak tempahan sebab mieza terpaksa berkursus luar kawasan jadi terpaksa menolak beberapa order...maka dapat la mieza mencuba resepi baru...kek ni mieza nampak kat umah kak ummi kuantan....waaaaaa pertama kali nampak terus jatuh cintaaaaaa...inilah yang diinamakan cinta pandang pertama....dua minggu lepas mieza cuba buat sekali puding mieza terlembik dan tamau membentuk di atas kek...tapi rasa tetap mabelesssss...oleh sebab tak puas hati maka semalam mieza cuba lagi...alhamdulillah menjadi elok...bila ditayang kat fb terus ada customer order..alhamdulillah..rezeki...
Kak Ummi..mintak ijin..nak copy kat sini buat rujukan di masa hadapan :)
KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber :
Chahaya Sheila &
Kak Ummi @ HSH
(A) Bahan (Gula Karamel) :-
2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nanti)
Cara-Cara:-
Taburkan pada dasar acuan silikon (mieza guna non stick pan beli kat tesco) dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)**** mieza bakar 7 minit je untuk oven mieza
(B) Bahan Puding Karamel :-
3 biji kuning telor
1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal, mieza pun followwwwww)
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-
1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
(C) Bahan Kek Coklat:-
1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten, mieza follow jugerrrrrr
1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal, mieza pun
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit, mieza followwww lagi hehheeh)
*1 cawan minyak masak
*
2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
3/4 cawan tepung gandum *
1 sudu teh soda bikarbonat *
1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam (mieza bakar 50 minit je untuk oven mieza) secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.
Kepada yang belum mencuba..mieza sarankan mencuba..sedap sangat...
Oleh sebab mieza suka puding karamel yang tebal..next time mieza nak alter nak double kan adunan karamel dan setengah kan adunan kek...yummmmyyyyy!