Wednesday, September 3, 2008
Ayam Masak Oren Bermadu
After more than one month tak sign in, finally hari ni aku berpeluang nak menulis kat blog ni. Rindu lah pulak. Sepanjang bulan posa memang tak sempat langsung nak menulis. Jenguk blog pun tak, sampai ada kekawan yang bertanya ngape lama tak blogging. Almaklumlah sepanjang posa hari tu banyak exam, then penat jangan cakap laaaa... balik kerja masak, kalau tak masak visit bazar ramadhan..then malam, hehehe bila perut dah kenyang mata pun makin layu. Sumtimes tu study pun idakkkk. So dikesempatan ni aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir Dan Batin kepada semua yang selalu visit blog aku ni. Nampak gaya semenjak posa hari tu counter kat atas tu jalannya makin slow...macam la counter tu pun posa gak hahahaha. Alhamdulillah, kelas mba pun belum teruk sangat lagi seminggu dua ni, cuti raya pun ada lagi seminggu, maka cadang-cadang tu nak masak and invite friends datang, Insya Allah. Tapi apa-apa pun hari ni aku tulis dulu resepi ayam ni yang mana gambarnya aku post kan sebulan yang lepas...hehehe buat Lin yang selalu visit blog aku...sorry ye Lin lambat tulis resepi...hang masak la menu lain dulu ye!
AYAM MASAK OREN MADU
200 gm isi ayam tanpa tulang - dipotong kecil
2 camt serbuk pati ayam - aku pakai serbuk knorr
1 camt lada sulah
1 biji telur
1 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
2 biji bawang putih - dicincang
Bahan A:
1 cawan jus oren - aku pakai sunkist
1 camt serbuk pati ayam
1 camt gula
1 camt minyak bijan - kalau tak de guna je minyak cap buruh tu hehehe
2 camt tepung jagung - tambah dengan 2 camb air
1 biji oren - potong bulat
1 biji tomato - potong dadu
parsely dan cili merah - dihiris
1 camb madu
garam
Cara-caranya:
1. Isi ayam yang telah dicuci diperap dengan serbuk pati ayam, bawang putih dan lada sulah selama lebih kurang sepuluh minit.
2. Celupkan isi ayam ke dalam telur dan golekkan di atas tepung dan digoreng di dalam minyak yang panas hingga masak. Bila dah masak, angkat dan toskan.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih yang telah dicincang dan bawang besar yang telah dihiris hingga garing.
4. Bila dah garing, masukkan semua bahan A dan dimasak hingga mendidih. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.
5. Tuangkan kuah oren ke atas ayam yang telah digoreng dan hiaskan dengan cili merah, hirisan oren dan daun bawang.
Ayam masak oren ni dimakan dengan nasi ayam pun sedap. Jadilah nasik ayam oren. Kalau tak suka oren boleh diganti dengan lemon. Pun sodappppp.
Tuesday, September 2, 2008
Sambal Tauhu
First day puasa. Betul2 tak tahu nak masak ape. Pagi2 lagi pegi pasar, ramai betul orang kat pasar this morning, cari parking pun susah. Agaknya semua nak beli things untuk masak time berbuka. Aku pun blur nak masak apa hari ni, last last aku ternampak tauhu. Buat sambal tauhu sedap gak kot. then I grabbed a few ikan kembung, sotong and a lil sayur. Susah jadi orang pompuan ni. Kalau susah sangat kita visit je bazar ramadhan heheheh. Tapi hari ni ada mood nak masak coz hari ni cuti. Rugi pulak rasanya kalau cuti pun nak visit bazar. Kalau hari kerja ok lah jugak kan? So hari ni terhasil lah sambal tauhu. Along and Wawa cuma makan isi tauhu je, sambal depa tak berani nak sentuh, takut pedas......
SAMBAL TAUHU
3 keping tauhu
3 ulas bawang merah -dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dimesin
7-8 biji cili kering - dimesin
Belacan sebesar ibu jari - dimesin dengan cili kering
Minyak untuk menumis
Garam dan gula to taste
Sedikit air asam jawa
Cara-cara:
1. Tauhu digoreng garing. Angkat dan tuskan. Bila dah sejuk belah empat.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dimayang hingga wangi dan garing. Masukkan cili dan belacan yang dimesin dan masak hingga cili masak dan pecah minyak.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan dimasak lagi seketika.
4. Masukkan pula bawang besar yang dimesin dan dimasak hingga agak kering. Rasakan garam gula (kalau bulan puasa jangan lah pula dirasa ye, agak-agak la).
5. Bila dah cukup masak, tuangkan ke atas tauhu goreng yang sudah dibelah 4 tadi. Sedap ni makan dengan nasi time berbuka.
Mac N Cheese
Selalunya makan benda alah ni kat Kenny Rodgers. Sedap, pekat creamy cheesy. Ini version yang dibuat sendiri. Actually kalau masa tak sempat dan nak cepat just beli je yang instant brand San Remo tu. Then masak follow je instruction dia which is add milk, water and butter. But kalau rajin and have plenty of time boleh try sendiri. Kids memang suka, and of coz dia memang menggemukkan so kepada sesiapa yang cuba untuk menguruskan badan jangan masak mac n cheese ni. Coz cheese tu memang sedap tapi leh buat gemuk. Aku kalau dah suka aku kira ape menggemukkan ke tak. But surprisingly yesterday aku brought Wawa to the clinic, inject untuk umur 18 months so aku ambik kesempatan nak timbang my weight and I was sooooo surprised that I lost 2 kg! HEheheheh so the weight now is 48kg. Boleh la makan cheese banyak-banyak, and chocolate tooooo damn,,, bestnya Chocolate Indulgence kat Secret Recipe kan kan kan.....
MACARONI AND CHEESE
2 cawan macaroni - rebus hingga empuk, angkat dan toskan
2 cawan cheddar cheese
3 camb butter
1 cawan susu segar
1 bawang besar - cincang
Secubit garam
1/2 cawan parmesan cheese
40 gm tepung gandum
Cara-cara:
1. Cairkan butter dalam kuali. Then masukkan tepung dan dikacau hingga sebati.
2. Then masukkan cheese. Kacau selalu sampai cheese tu melting, then masukkan susu. Mesti kacau selalu hingga cheese sebati dengan susu.
3. Boleh masukkan sliced mushroom and diced tomatoes kalau suka.
4. Masukkan macaroni yang telah di rebus dan gaul rata rata.
5. Mac n cheese ni kena makan panas-panas. Sedap!
Singgang Daging - The Kelantan Version
Haaaa resepi ni memang kegemaran turun temurun keluarga aku kat Kelantan. Singgang ni masak tulang pun sedap. Kalau time raya haji, aku memang masak ni. Hirup kuahnya yang masam-masam manis pedas berempah ketumbar memang sedap terasa kat tekak ni. Dah lah ari ni puasa. Tadi aku dah mintak tolong my friend yang tinggal kat Bukit Beruntung tu belikan tulang, emmmm esok boleh lah masak singgang tulang. SedapNYA! Resepi ni memang semua orang Kelantan tau buat kot. Tapi tak pe lah, nak gak publish kat sini......
SINGGANG DAGING - The Kelantan Version
300 gm daging batang pinang - sedap part ni, tender je...buat steak pon best ni
3-4 keping asam keping
Garam gula to taste
Air secukupnya untuk kuah
Bahan dimayang:
2 inci halia
2 inci lengkuas
Bahan ditumbuk - tak payah hancur sangat
1 camb ketumbar
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5-6 biji cili kering - yang ni kisar lumat
Cara-cara:
1. Cukup senang, campakkan semua ingredients yang telah dimayang, yang telah ditumbuk, asam keping, garam gula, daging dan air ke dalam periuk.
2. Renehkan hingga daging empuk. Rasakan semua rasa secukupnya.
3. Sedap sangat, actually this is the Kelantan version of beef stew. YUUMMmmmmYYYY!