Saturday, August 13, 2011

Menu Ala Kampung Yang Menambat Hati - Iftar hari ke 13

Tetiba hari ni tekak ni rasa nak berbuka makan gaya kampung pula..dah memang mieza ni orang kampung..jadi tekak ni memang alter lah macam mana pun dia tetap nak yang kampung gak...berselera sungguh mieza dan keluarga makan malam ni..siap bertambah nasi..kalau tak makannya sikit aje..jom tengok apa yang mieza masak untuk berbuka malam ni..

Main dish ialah Kari Kepala Siakap Manis...resepi kari kepala ikan boleh jenguk-jenguk kat sini...




..teman sekapalnya..Ikan Kembung Bakar..oleh sebab mieza malas nak hidupkan api..maka mieza bakar atas grill pan je...




..yang sangat membuka selera...Celur Jantung Pisang...beli kat pasar tani..lupa dah berapa hengget sebiji jantung...(betul ke penjodoh bilangan mieza 'sebiji jantung'?)...




...dan teman baik segala ulam apa lagi kalau bukan BUUUUUUDUUUUUUU...cap ketereh tau..




...last but not least...dessertnya juga ala-ala kampung gitu..Bubur Sagu Keledek...resepinya jenguk kat sini..









5 comments:

  1. sebiji jantung ke setangkai jantung ye?? hihih...perghhhh! ini menu kesukaan ramai ni...ada pulak budu ngn jantung pisang...makan bertambah2 la jadinya...

    ReplyDelete
  2. Cicah budu dengan ikan panggang tawar....kelasssss giteww. Lamo doh tak makan budu . Tak dok stok....

    ReplyDelete
  3. @ nani..
    tatau ke akak apa penjodoh bilangan betul dia..akk ni BM pun cukup2 mkn hehehe..selalu panggil seketul jantung..kita org kelate kalo tak der budu tu tak sah nani..dah dr kecil mkn budu..hehe

    ReplyDelete
  4. @ yatie..
    mieza kalau balik kelantan memang terus angkat sedozen budu..pastu agih2 kan kpd babysitter, ada gak kawan2 yg pesan last2 tinggal 5 botol je mieza..tp tak per sbb raya balik lagi...pilihan mieza hanyalah cap ketereh..yg tu je yg sedap di tekak ni..hehe..kalo time terdeask tu terung bakar cicah budu je pun sodapppp

    ReplyDelete