Monday, June 20, 2011

Honey Roasted Chicken Wings



Last weekend kan singgah kat Cameron Highlands on the way nak balik Tanjong Malim from Kelantan..aku kalau singgah Cameron memang tak reti nak berjimat cermat, tengok semua barang nak beli, dari strawberry jam, kepada fresh strawberry, kepada teh dan coffee strawberry, madu dan sayur..layan pula strawberry cheese tart dan yang dijual aduhaiiiii sedapnyerrrr...teringin sangat nak makan cheese tart tapi cream cheese dah kehabisan stok..



Entry hari ni bukan nak bercerita tentang strawberry, tapi nak bercerita tentang madu..aku memang suka dengan madu Cameron, sedap sangat rasanya, jadi aku angkat la sebotol (1kg), harganya RM35..suka bancuh teh herba letak madu, rasanya tak sama macam bancuh teh letak gula..hubby lak suka propolis sebab boleh baikkan resdung..bila tengok madu yang best tu teringin la pulak nak buat honey roasted..kebetulan pagi semalam singgah kedai ayam ada la pulak dia jual kepak ayam @ RM10/kg..balik umah terus perap..dan encik hasben la yang jadi tukang bakar...aku makan dengan nasi seketul je, yang lain ratah cicah sos cili laaa sedappppp sangat! Bila berpuasa begini lagila membuatkan aku merindui kepak ayam ni..huhuhuhu

Resepinya simple sangat..kalau nak tengok versi lain leh tengok kat sini...


HONEY ROASTED CHICKEN WINGS
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
10 keping kepak ayam
Sedikit madu untuk sapu pada ayam semasa memanggang

Bahan perapan:
4-5 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 inci halia - tumbuk halus
3 camb rempah kari
2 camb rempah tandoori
1 camt rosemarry
Garam secukup rasa
2 camb sos tiram
3-4 camb madu

Cara-caranya:

1. Perap ayam dengan semua bahan di atas. Perap lebih kurang 3 jam.

2. Panaskan oven 180'C dan panggang ayam selama 10 minit. Keluarkan dan sapu dengan madu. Panggang lagi. Ulang beberapa kali hingga ayam garing dan masak.

3. Bila dah masak, keluarkan dan dipotong kecik supaya senang untuk di makan. Makan dengan nasi ayam memang best!

4. Kalau rajin nak idupkan api lagi best. Panggang kat dapur arang!

6 comments:

  1. sedappnya tengok ayam tu....
    terliur...

    ReplyDelete
  2. simple je ni mas..sbb dah fenat..main perap je dgn apa yg ada...akak ni mmg suka kepak..best je ratah :)

    ReplyDelete