Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, March 17, 2010

Honey Roasted Chicken


Oleh sebab anak yang kecik tu dah lelap..maka bolehla mamanya nak menulis resepi kat blog ni.

Honey roasted chicken ni aku masak dengan nasi ayam..pakai ayam kampung..sejak kedai ayam kampung dibuka depan umah ni aku dah tak makan ayam pekan..ewahhh sombong gitu..bukan tak makan langsung..makan juga..cuma lebih kerap makan ayam kampung..kebetulan pure honey ada banyak dalam pantry beli masa pergi cameron hari tu..plus ada kawan pegi sana lagi dan hadiahkan aku sebotol pure honey lagi sebab dia tau den ni suka minum air madu..tapi tak suka bermadu tau...mintak selisih! hehehe..here is d recipe to be shared with the viewers...my family love it very very much...selamat mencuba




AYAM PANGGANG MADU

1 ekor ayam - belah 4, cuci dan rebus separuh masak. Angkat dan toskan. Air rebusan jangan dibuang. Gunakan untuk memasak nasi ayam.
2 inci halia - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 camb rempah kari
1 camb rempah tandoori - tak letak pun tak per..aku letak sbb suka rasa pedas and it beautify d look of d chicken bila panggang nanti.
4 camb madu
2 camb sos tiram
sedikit garam


Cara-caranya:

1. Perap ayam dengan semua bahan di atas. Perap lebih kurang 3 jam.

2. Panaskan oven 180'C dan panggang ayam selama 10 minit. Keluarkan dan sapu dengan madu. Panggang lagi. Ulang beberapa kali hingga ayam garing dan masak.

3. Bila dah masak, keluarkan dan dipotong kecik supaya senang untuk di makan. Makan dengan nasi ayam memang best!

4. Kalau rajin nak idupkan api lagi best. Panggang kat dapur arang!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...