Ini la kuih peveret encik suami..dedulu kami selalu beli kat pak cik AF kat Slim River..kenapa namanya pak cik AF? Sebab dia ada semua CD konsert AF...dan setiap kali aku gi beli cakoi dia, dia akan bercerita tentang sapa pelajar AF yang tersingkir dan siap dengan komen-komennya mengalahkan pengkritik tetap AF...dan cakoinya memang sedap..
Lepas tu baru-baru ni nampak izah buat..terus terliur nak cuba, tapi tak berapa yakin sebenarnya sebab adunannya lembik...izah oiiiiii napa akak punya cakoi tak comey macam cakoi kamu? Comel ke tak dah abis selamat dibedal oleh encik suami dan anak-anak..selalunya kami makan cakoi dengan kuah kacang, tapi malam ni malas nak wat kuah kacang, kuah kacang instant pun tak dak kat dalam pantry..kali ni kita cuba sos manis lakkkk...
First time buat sendiri...tak comey kan..tak per tak per jangan putus asa..kita cuba lagiiii (ayat typical sorang cikgu/pensyarah/pendidik..kakakakakak)
Resepinya aku copy paste dari dapur izah..
CAKOI
resepi: MamaFami
sumber: izah @ izah muffin lover
Bahan-bahan :
400 g tepung ~ diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin ~ dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng
Kaedah :
1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
6. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
*izah uli menggunakan BM dan kaedahnya masukkan bahan-bahan mengikut turutan BM. aku lak uli guna mixer biasa guna jejari hook untuk doh***
SOS MANIS
Bahan-bahan:
1 1/2 sudu makan tepung kastard
1 cawan susu segar
3-4 sudu besar susu pekat manis
sedikit pandan paste
Kaedah:
1. Masukkan semua bahan2 ke dalam periuk kecil.
2. Masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat-pekat manja.
3. Angkat dan sejukkan untuk dinikmati bersama cakoi.