DALCA
5 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - dimayang
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 bunga cengkih
1/2 camt jintan putih
1/2 camt jintan manis
2 camb rempah kari daging - aku pakai babas
2 camb rempah kari ikan - aku pakai babas gak. Aku suka campur, rasa dia kick skit
Ayam - bahagian kepak dan tengkuk. Potong kecil2. Nak guna daging pun boleh gak
2 camb kerisik
2 camb air asam jawa
1 mangkuk santan pekat- untuk kuah.
2 batang terung - potong panjang
7-8 batang kacang panjang - potong sepanjang 2 inci
3 potato - belah 4
1 bungkus jagung muda - potong panjang
1 batang carrot - potong panjang 1 1/2 inci
Cili hijau dan cili merah - dibelah 2
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah wangi hinga garing dan wangi. Masukkan rempah kari dan masak hingga rempah masak dan pecah minyak.
2. Masukkan kerisik dan air asam jawa dan dimasak lagi hingga pecah minyak sekali lagi. Masukkan ayam dan kentang dan dikacau2 dan dimasukkan juga santan. Reneh hingga ayam dan kentang empuk.
3. Bila kentang dah empuk masukkan terung, carrot dan jagung muda. Masak hingga pecah minyak dan rasakan garam gula.
4. Akhir sekali baru masukkan kacang panjang dan cili yang telah dibelah. Kacau sekejap je coz nanti kacang benyek. Angkat dan biarkan kacang empuk dengan kuah yang panas je.
5. Dalca ni aku makan dengan nasi pilau, ayam masak merah dan air asam.
2 comments:
go to this site Dolabuy Fendi look at this now here are the findings like this Website
replica louis vuitton o01 e7s79r1y19 cheap designer bags replica z76 i2b03s4p36 high quality replica bags f12 z3j64p3f01
Post a Comment