Assalamualaikum...
Waaaaa seminggu lebih mieza nak jenguk dapur nih...bersawang ehhh? Sorryyyy...busy sangat for the past week..baru balik dari outstationed ke JB...dah alang-alang ke JB tu kita visit la Legoland sekali...seronok bukan mainlah bebudak tu...nanti entry akan datang mieza postkan beberapa keping gambor kat Legoland dan Melaka...seronok...walaupun fenat..hehehe
Sebelum mieza ke JB last week sempat lah juga mencuba resepi baru...sekarang ni malam hubby tak mau makan nasi...katanya badan makin naik..mieza setuju sesangatlah...tengok lah badan ni...scale tak pernah turun asek naikkkk je hahaha...selalunya kalau malam tu kami cuma minum milo atau hot coklat dan Jacob cream cracker je...kalau nak masak nasi dan lauk bagai masa wiken je lah...
Resepi sotong ni mieza jumpa kat Majalah Rasa...nampak menarik jadi mieza try dan yes...sedap! Mieza tak tahu apa maksud yew hu tapi mieza agak maksudnya sotong dalam bahasa cina sebab Rasa keluaran November 2012 ni ada seksyen tentang masakan Baba Nyonya...
Oleh sebab takut resepi yang mieza zaaz dengan camera tu tak jelas jadi mieza salin balik kat bawah ni...
YEW HU ASAM LEMAK
Recipe: Majalah Rasa November 2012, pg 49
Tested by: Mieza @ WAWMC
600 gm sotong - basuh dan potong cincin
1 mangkuk santan dari 1 biji kelapa
4 biji cili hijau
2 biji tomato - belah 4
1 biji bawang besar - hiris
3 sb minyak masak
2 st gula
Air secukupnya
Sedikit air asam jawa
Bahan A: ditumbuk/mesin
3 batang serai
20 gm cili merah
20 gm cili kering
10 gm bawang merah
10 gm bawang putih
Bahan B:
2 sb serbuk kari ikan
1/2 sb serbuk kunyit
1/2 sb serbuk ketumbar
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga kekuningan.
2. Masukkan bahan B dan biarkan sehingga garing dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan sedikit air bersama santan, sotong, cili hijau, tomato, bawang, dan biarkan masak seketika.
4. Masukkan air asam jawa bersama garam dan gula secukup rasa.
5. Biarkan mendidih dan angkat.
**** Pastikan bahan B dibiarkan masak sehingga betul-betul garing terlebih dahulu barulah dimasukkan santan dan kesemua bahan lain.
Di kesempatan ini mieza nak ucapkan Selamat Menyambut Aidil Adha buat semua rakan pengunjung blog ni...semoga mendapat barakah dengan ibadah korban nanti... ^__^
5 comments:
sedap nanti bleh cuba...
Selamat AidilAdha Mieza cayangggg.... sesibuk manapun, tetap juga rajin ke dapur ye Mieza!
sedap nampaknya.....nnti leh cuba. Kalau tahu turun JB....leh jumpa n kenal2....
dah smpai legoland erk..kita yg dh dekat umh nie x g lagi..h ehee nampak sedap boleh ditr jgk nnt:)
toms shoes
polo ralph shirts
michael kors outlet
jordan 11
louis vuitton
hollister clothing
michael kors handbags
jordans
michael kors outlet
basketball shoes
coach outlet
jordan 13
ray ban sunglasses
coach outlet
coach outlet
louis vuitton outlet stores
louis vuitton outlet
lebron james shoes 13
ray ban sunglasses
mont blanc pens
ralph lauren polo
coach factory outlet
coach factory outlet
instyler curling iron
pandora jewelry
christian louboutin
toms shoes outlet
coach outlet
michael kors outlet online
ralph lauren uk
coach factory outlet
jordan retro
adidas yeezy 350
tiffany outlet
coach factory outlet
michael kors handbags
adidas ultra boost
tory burch outlet
celine outlet
ray ban sunglasses
chenlina20160803
Post a Comment