tentu meriah sakan hari raya yang disambut sejak seminggu yang lepas..alhmadulillah..seronok sangat balik kampung...dan hari ni dah selamat kembali ke Tanjong Malim...penatnya jangan cakap la kan..rasa nak terus tidooooo je..tapi bila tengok umah tak berkemas dan kain baju bertimbun untuk dikerja kan rasa tak sedap pula nak beristirehat..kot kot sampai tetamu secara mengejut waaaa malu sakan nanti...
Penat-penat pun terpaksa lah masak juga untuk dinner sebab encik suami dah tak larat nak kuar makan..katanya nak lepak depa tv je malam ni...sib bek ada bekalan daging salai yang dibeli sebelum raya hari tu..boleh la dikerja kan untuk hidangan malam ni...esok pagi je la kita ke market...
Mieza tamau pot pet panjang sebab penat huwaaaa...jom belek resepi..sedap banget tauuuuu
MASAK LEMAK CILI API DAGING SALAI
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC
300 gm daging salai - hiris nipis
5-6 biji cili padi
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
3 keping asam keping
2 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit - disiat
1 mangkuk santan
Garam gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili api dan kunyit hidup hingga lumat.
2. Satukan semua bahan di dalam periuk
3. Masak hingga kuah mendidih.
4. Rasakan garam gula. Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA
&
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI ^__^
No comments:
Post a Comment