Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, June 11, 2014

Laksa Penang

Assalamualaikum...
Dah 3 hari berkursus di Kuantan ni..tak sabar nak balik Tg Malim esok...rindunya kat dapur ku yang kecil itu...

Sebelum ke Kuantan tempoh hari sempat mieza sediakan laksa buat keluarga. Suami yang berasal dari utara memang gemarkan laksa penang..buat mieza yang berasal dari Pantai Timur ni memang la akan suka laksa kelantan yang lemak tu... anak mieza yang sulung juga suka laksa ni...


LAKSA PENANG

Bahan-bahan
1 paket laksa kering
1 kg ikan kembung
1 kg ikan sardin

15 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci belacan
1 senduk cili kisar
Asam keping secukupnya
1 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan - belah 2
Garam dan gula secukupnya

Bahan hiasan:
Daun salad - hiris
Timun - hiris
2 biji bawang besar - hiris
7 biji cili merah -hiris
10 biji cili api - hiris
5 biji telur rebus - belah 4
limau kasturi - belah 2
Nenas kiub



Cara penyediaan:

1. Rendam laksa selama sejam atau hingga lembut dan kemudian dicelur hingga lembut. Angkat dan toskan.
2. Ikan dicuci dan direbus. Simpan air rebusan ikan untuk kuah. Asingkan isi dan tulang. Kisar isi ikan dengan air rebusan hingga separuh hancur. Ketepikan.
3. Tulang dan kepala ikan boleh dikisar hingga hancur dan tapis untuk diambil airnya.
4. Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan.
5. Masukkan bahan kisar, cili kisar, ikan baki air rebusan ikan, air secukupnya untuk kuah, asam keping, daun kesum dan bunga kantan ke dalam periuk.
6. Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Perasakan garam dan gula.
7. Semasa menghidang, tuangkan kuah laksa ke atas laksa dan hiaskan dengan hahan hirisan.

Selamat Mencuba !

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...