Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, July 29, 2013

Laksa Pesto

Alhamdulillah..syukur kerana masih diberi peluang menikmati 10 Ramadhan yang terakhir buat tahun ini. Setiap kali lepas solat mieza berdoa pada Allah SWT agar menemukan mieza dengan Lalatul Qadar. Sepanjang usia mieza belum pernah mieza temuinya. Andai diberi keizinan ingin sekali diri kerdil ini menemuinya pada tahun ini InsyaAllah..sama-samalah kita berdoa.

Laksa pesto ini mieza masak pada hari Nuzul Quran yang lepas..memang terlewat sikit postnya sebab mood nak update blog hilang sehari dua ni..mieza menemui resepi ni bila AFC menyiarkan feature recipe di dalam laman facebooknya menyebabkan mieza teruja untuk mencuba..ia adalah gandingan makanan Italy yang disediakan mengikut selera tekak Asian..masyaAllah memang sedap..selalunta laksa orang Asia akan berkuah, tetapi berbeza dengan laksa pesto ini kerana ia dihidangkan secara kering. Mengapa pesto? Asalnya adalah dari perkataan pestle di mana ramuannya di tumbuk menggunakan lesung batu. Tapi mieza modernkan cara penyediaannya di mana mieza tak tumbuk sebab tak larat wehhh hahaha..mieza kisar menggunakan food processor...jangan guna blender tau nanti dia jadi pes..kita tak mau dia jadi pes, hancur tapi bukan pes.




LAKSA PESTO

Ingredients 

for Laksa Pesto
3 cups Vietnamese coriander, aka daun kesum or better known as “laksa leaves”
5-8 cloves garlic
200g raw cashew nuts, coarsely chopped and roasted at around 120C to a light golden brown
1 tsp salt
1 tbsp fish sauce
1 cup of extra virgin olive oil
 1 bunga kantan (torch ginger blossom),

for spaghetti and garnish
4 servings of spaghetti or any long strand pasta variety of your choice
8-12 fresh large prawns
2 cili padi (bird’s eye chilli) or for less heat 1 large red chilli
2-3 leaves of Vietnamese coriander aka laksa leaves, optional
2 tbsp of kerisik (toasted grated coconut), optional





Method
1. Place all the pesto ingredients into a food processor and chop then coarsely.
2. In a heavy saucepan or pot of boiling water, cook pasta with a pinch of salt according to the instructions and time duration stipulated on the packaging.
3. Cook the prawns whichever way you wish, lightly seasoned with salt and pepper and sautéed is a good way.
4. While the pasta continues to cook, prepare the garnishes. Chop cili padi into small pinhead morsels and set aside. Remove the seeds first if less heat is desired. For an even less spicy version, regular red chilli can be used. If using, chiffonade laksa leaves into thin strips, cut bunga kantan into thin rings and set aside.
5. Once the pasta is cooked until al dente, removing immediately with a pair of tongs into a mixing bowl. Add laksa pesto sauce (appro. 2 generous tablespoons per serving), cooked prawns, chilli padi and the prepared garnishes like chopped laksa leaves, bunga kantan and kerisik. Toss well and if necessary, add 1 or 2 tbsp of the hot pasta cooking water to help emulsify the pesto paste for it to bind better with the pasta and other ingredients. Plate up and serve immediately.


Will definitely cook this again in the future. In one way, it is the Malay way of preparing pasta salad.

Versi Bahasa Malaysia

Bahan-bahan

Untuk Laksa Pesto
3 cawan daun kesum tanpa batang
5-8 ulas bawnag putih
200g kacang gajus - dipanggang hingga keemasan dan dicincang
1 sudu kecil garam
1 sudu besar sos ikan
1 cawan minyak zaitun
1 kuntum bunga kantan

Untuk spaghetti dan hiasan
4 hidangan spaghetti - direbus hingga empuk
8-12 udang saiz besar (Boleh juga tambah sotong, kupang, isi ketam dan sebagainya)
2  biji cili padi
2-3 helai daun kesum
2 sudu besar kerisik

Cara Penyediaan
1. Masukkan semua bahan pesto di dalam mesin pemprosesan makanan (food processor) dan cincang kasar.
2. Di dalam periuk yang besar, didihkan air dan rebus pasta hingga empuk.
3. Celur udang hingga masak dan perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.

4. Sementara menunggu pasta masak, cincang cili api, dan hiris daun kesum. Ketepikan.
5. Apabila pasta telah masak, angkat dan toskan. Masukkan pasta ke dalam mangkuk besar bersama rempah pesto dan semua bahan hiasan. Gaul hingga sekata. Rasakan masin manis. Boleh diperah limau kasturi jika suka. Sedia untuk dihidang.

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...