GULAI UDANG DENGAN CENDAWAN SISIR
1 paket rempah kari udang - aku pakai adabi
200 gm udang sederhana besar - dibersihkan
100gm cendawan sisir - direndam, basuh, dan perah.
2 tangkai daun kari
1 mangkuk santan
4 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
2 biji cili hidup - dibelah
Sedikit air asam jawa
2 camb minyak untuk menumis
Garam dan gula to taste
Cara-cara:
1. Rempah kari dan daun kari dimasak dengan 1/2 cawan air hingga masak dan garing.
2. Bila rempah garing, masukkan air asam jawa. Kemudian masukkan santan, cendawan dan udang. Masak hingga santan mendidih.
3. Jangan biarkan santan mendidih lama sangat, nanti pecah minyak. Rasakan garam gula dan boleh dimatikan apinya.
4. Dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak dan goreng bawang yang telah dimayang hingga garing. Kemudian tuangkan bawang goreng tadi, bersama minyaknya sekali ke dalam gulai udang dan cendawan. Kacaukan biar bawang goreng meresap ke dalam kuah. Hidangkan.
Gulai udang memang sedap jika dibuat gulai secara gulai darat. Aroma bawang goreng akan menyebabkan gulai udang berbau wangiiiiii sangat, dan sangat membangkit selara...YummMMY!
3 comments:
wah...tangkap cintan aku dengan sotong goreng tom yam kak as ni!! balik kg ni confirm aku buat...tengok gambar pun dah menyelerakan, inikan pulak kalau ada depan mata! hehehe.. boyfriend sebelah pun tak nampak dah....anyway kak as, chaiyok! chaiyok! tapi bulan puasa, jangan lah letak gambar close up macam dalam blog akak ni, nanti mesti kecuq ayaq liuq...hehehe tulis resepi je tau..ok...chow...
Wai, masak jangan tak masak. lagi sedap kalau guna sotong telur. Tapi susahnya nak cari sotong telur kat Tg Malim ni. Anyway wai, good luck cuba resepi tu. nanti jangan lupa bagitau hasilnya dan jangan lupa antor product ke Q1-002 ye? MMMM YUmmMMMYYY!!!!!
retro jordans
prada glasses
hogan outlet
adidas stan smith
kobe shoes
nike air huarache
adidas nmd
roshe run
stephen curry shoes
yeezy boost 350 v2
502
Post a Comment