NASI IMPIT KUAH LONTONG
Sayuran:
1/2 biji kobis - potong kecik-kecik
5 batang kacang panjang - potong sepanjang 2 inci,
2 biji terung - potong kecik-kecik
1 biji carrot - pun potong kecik dan pendek gak
2 keping tauhu - goreng garing - then potong dadu
3 keping tempe - potong kecik then goreng, aku pakai tempe dalam daun pisang.
cili merah - hiris serong
2 biji bawang besar - dimayang
suhun
2 keping fucuk - rendam dan potong kecik
Bahan untuk menumis:
Semua bahan ni dikisar
5 biji cili merah - boleh tambah cili api kalau suka pedas
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
udang kering - aku suka taruk ni banyak sikit, baru ada ummmmphhhhh!!!!
Bahan lain:
1 biji kelapa - ambil santannya. Kuah lontong biar banyak coz sayuran kat atas tu dia menyerap kuah.
250 gm udang basah
minyak untuk menumis
garam dan gula - to taste
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan udang, santan, dan sayuran yang lambat empuk dahulu. Masak sampai sayuran tersebut hampir empuk.
3. Masukkan pula sayuran yang senang empuk, garam dan gula to taste. Jangan lama sangat di atas api takut nanti sayuran tu jadi benyek.
4. Kuah lontong dimakan bersama dengan nasi impit dan sambal tumis ikan bilis.
Yummy!!!! MMMMMmmmm lapar la pulak. Nak masuk dapur lah jap. Dalam freezer ada sotong, udang, fishball, mmmm buat sup siam untuk wawa ok kot. Ada BBQ chicken wing, grill je dalam oven, then goreng sayur kubis. Mmmmm jadilah tu lunch menu untuk aku, wawa and mek this afternoon. Get set, ready, GO!!!!!!
1 comment:
nike polo shirts
yeezy
chrome hearts online
jordan shoes
chrome hearts online store
true religion jeans
cheap jordans
michael kors outlet store
air jordan shoes
air force 1
Post a Comment