KARI KEPALA TENGGIRI
2 kepala tenggiri - selalunya1 kepala aku potong 4
3 camb penuh rempah kari ikan - aku guna 'Baba's'
1 camt halba campur
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih- dimayang
2 tangkai daun kari
Sedikit air asam jawa
1 biji tomato
5 biji cili api/cili hidup
6-7 biji bendi
Semangkuk santan
minyak untuk menumis
garam gula to taste
Cara-cara:
1. Setiap kepala ikan dicuci bersih dan dipotong 4.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari hingga garing.
3. Masukkan rempah kari dan sedikit air, dan masak hingga rempah garing dan pecah minyak. Ini akan buat gulai kita ummmphhhh!
4. Bila dah garing masukkan air asam jawa.
5. Then masukkan santan dan ikan. Masak hingga ikan masak dan santan mendidih. Time ni kena jaga tau, takut nanti santan berketul.
6. Kemudian masukkan cili api. Cili ni tak payah tumbuk, just humban je sebiji sebiji je. This will make the curry smells and tastes even better, Tapi kalau suka pedas, boleh la diketuk sikit biar cili pecah sikit. Kalau guna cili hidup, satu cili tu belah je tengah dia.
7. Biarkan santan pecah minyak dan dimasukkan bendi dan tomato. Bendi ni cepat empuk, so jangan lelama sangat. Bendi boleh diganti dengan timun atau terung.
8. Rasakan garam gula. Kari kepala tenggiri ni makan dengan roti pun sedap tau!
No comments:
Post a Comment