Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, June 22, 2011

Asam Rebus Anak Terubuk



Dah lunch semua? Ke baru-baru nak masuk dapur tu? Bagi yang bekerja, tengah drive ke restoran pilihan ke tu? Apalah menu pilihan hari ni ye? Yang pasti mesti sedap...macam asam rebus ikan terubuk ni..walaupun banyak tulang tapi ia tetap menjadi pilihan semua ahli keluarga ni..kecuali untuk anak-anak tak digalakkan makan ikan ni sebab tulangnya alahai bersepaiiiiii..

Kalau dibulan puasa ikan terubuk bakar itu dah semestinya dibeli..bazar pulak depan umah je..kalau ke Sarawak terubuk masin mesti berekor-ekor belinya..walaupun bertulang banyak tapi lemak isinya memang sedap..

Asam rebus ni bukan di masak hari ni..cuma baru berkesempatan nak post dia kat sini..resepinya dapat dari my beloved mother..bila bawa balik umah ikan ni mak kata buat la asam rebus, mak nak hirup kuah..memang suka tengok mak makan banyak..cuma kesian mak terkial-kial pilih tulang masa nak makan tu sebab banyak sangat tulangnya...


ASAM REBUS IKAN TERUBUK

Recipe : My Mom

Bahan-bahan:


7-8 ekor anak ikan terubok (yang mieza punya ni saiz kecik je)
2 batang serai - ketuk
2-3 keping asam keping - depends on the size le
Air untuk kuah secukupnya
Daun kesum secukupnya
1 batang bunga kantan - belah 2
Garam gula secukupnya

Bahan hias:
- tanak letak pun tak per..tapi kalau letak lagi sedap
1 biji cili merah - belah 2 tapi jangan putus
1 biji cili hijau - juga dibelah 2 tapi jangan putus
2 biji tomato - belah 8
Bendi - sedikit je

Bahan giling: (mieza pakai blender je)
5 ulas bawang merah
1 biji bawang putih
2 biji cili merah
5 biji cili padi - nak pedas tambah lagi
Sedikit kunyit hidup


Cara-cara:

1. Cuci ikan terubuk (mieza bila beli memang suruh pak cik kat pasar tu cuci sesiap). kalau ikan tu besar, boleh dipotong 2.

2. Di dalam periuk, satukan bahan kisar dan semua bahan lain kecuali bahan hias dan daun kesum. Rebus di atas api sederhana hingga mendidih.

3. Bila dah mendidih masukkan bahan hias dan daun kesum dan masak hingga bendi empuk dan daun kesum layu. Rasakan garam gula.

4. Hidang dengan nasi putih. Kuah asam rebus ni sedap dihirup begitu saja...nyum nyummmmm

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...