Main Module
Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates
Adds
Calendar
Wednesday, June 22, 2011
Asam Rebus Anak Terubuk
Dah lunch semua? Ke baru-baru nak masuk dapur tu? Bagi yang bekerja, tengah drive ke restoran pilihan ke tu? Apalah menu pilihan hari ni ye? Yang pasti mesti sedap...macam asam rebus ikan terubuk ni..walaupun banyak tulang tapi ia tetap menjadi pilihan semua ahli keluarga ni..kecuali untuk anak-anak tak digalakkan makan ikan ni sebab tulangnya alahai bersepaiiiiii..
Kalau dibulan puasa ikan terubuk bakar itu dah semestinya dibeli..bazar pulak depan umah je..kalau ke Sarawak terubuk masin mesti berekor-ekor belinya..walaupun bertulang banyak tapi lemak isinya memang sedap..
Asam rebus ni bukan di masak hari ni..cuma baru berkesempatan nak post dia kat sini..resepinya dapat dari my beloved mother..bila bawa balik umah ikan ni mak kata buat la asam rebus, mak nak hirup kuah..memang suka tengok mak makan banyak..cuma kesian mak terkial-kial pilih tulang masa nak makan tu sebab banyak sangat tulangnya...
ASAM REBUS IKAN TERUBUK
Recipe : My Mom
Bahan-bahan:
7-8 ekor anak ikan terubok (yang mieza punya ni saiz kecik je)
2 batang serai - ketuk
2-3 keping asam keping - depends on the size le
Air untuk kuah secukupnya
Daun kesum secukupnya
1 batang bunga kantan - belah 2
Garam gula secukupnya
Bahan hias: - tanak letak pun tak per..tapi kalau letak lagi sedap
1 biji cili merah - belah 2 tapi jangan putus
1 biji cili hijau - juga dibelah 2 tapi jangan putus
2 biji tomato - belah 8
Bendi - sedikit je
Bahan giling: (mieza pakai blender je)
5 ulas bawang merah
1 biji bawang putih
2 biji cili merah
5 biji cili padi - nak pedas tambah lagi
Sedikit kunyit hidup
Cara-cara:
1. Cuci ikan terubuk (mieza bila beli memang suruh pak cik kat pasar tu cuci sesiap). kalau ikan tu besar, boleh dipotong 2.
2. Di dalam periuk, satukan bahan kisar dan semua bahan lain kecuali bahan hias dan daun kesum. Rebus di atas api sederhana hingga mendidih.
3. Bila dah mendidih masukkan bahan hias dan daun kesum dan masak hingga bendi empuk dan daun kesum layu. Rasakan garam gula.
4. Hidang dengan nasi putih. Kuah asam rebus ni sedap dihirup begitu saja...nyum nyummmmm
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
biasanya ikan yg sedap berlemak ni byk tulang...halus3 pula tu
Amie
Ikan sungai mmg byk tulang..tp isinya sedap lemak kan..mieza mmg suka dgn ikan sungai sebab dulu masa kecik2 bakang umah nenek ada sungai..kena hati2 makan ikan ni kan Amie
betul kata Amie tu.. ikan bertulang isinya memang sedap.. mcm ikan terubuk ni.. ikan parang & ikan tamban.. suka makan.. tp harus berhati2..
Madihaa
setujuuu..ikan tamban kering mieza suka, ikan parang belum pernah cuba lg buat asam rebus..nnt nak cuba la :)
2016-2-23 leilei
louis vuitton
ralph lauren
ray bans
michael kors bag
ed hardy
true religion outlet
toms shoes
coach factory outlet
air jordan homme
jordan 6s
louis vuitton handbags
ghd hair straighteners
ugg outlet
coach factory online
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
canada goose jackets
toms outlet
nike air max 90
nike tn pas cher
jordan pas cher
louis vuitton outlet
jordan 3 white cenment
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
michael kors handbags
nike uk
moncler jackets
cheap ugg boots
cheap soccer jerseys
juicy couture
adidas superstars
air max
toms outlet
michael kors
michael kors handbags
marc jacobs handbags
canada goose uk
Post a Comment