Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, June 18, 2011

Custard Fruit Cocktail



Fuhhhhhh! Baru leh nak berblogging..sejak semalam menerima kunjungan 2 orang abangku dari Kelantan bersama family..busy sangat masak untuk depa sampai tak dan langsung nak buka lappy..tambahan pula semalam birthday anak sulung yang ke 11..masak banyak juga semalam tapi tak sempat nak ambik gambar sebab segan pula bila siap masak nak snap picture dengan tetamu yang ramai..kang depa kata ape la tak senonohnya perangai tuan rumah dok sibuk snap picture sedangkan tetamu tunggu nak makan..cuma yang ni je sempat ambik gambar sebelum guests tiba..well menu semalam ialah laksa sarawak..yang masak semalam tak der la gambornya..tapi yang masak dulu boleh tengok kat sini.., fruit cocktail ni for dessert dan cream cheese marble trio cake for birthday gal..



Dessert ni is my at-all-time favorite! First time makan masa tu form 2..my aunty yang buat..emmmm syedapnya...selalu buat main agak-agak je sukatannya..tak der la follow sukatan betul-betul..tapi bila nak post kat sini kenala letak sukatan kan..kang visitor cuba tak menjadi pula..jadi resepinya aku songlap dari dapur Kak Ummi..tapi lain kali nak lebihkan tang sukatan kuahnya tu..sebab eden ni bila makan cocktail ni suka kuah yang banyak..suka kuah banjir gitu..



CUSTARD FRUIT COCKTAIL
Source: Kak Ummi @ HSH

Bahan-bahan:-

Untuk Kastad:-

200 gm tepung kastad
2 liter air
1/4 cawan gula
1/3 cawan susu sejat Ideal


Cara-Cara:-


1. Campurkan semua adunan kecuali susu sejat ke dalam periuk. Kacau atas api perlahan sehingga kelihatan berkilat.

2. Akhir sekali tuang susu sejat. Kacau-kacau sebentar hingga rata. (Jangan terlalu kental). Bolehlah dituang ke dalam loyang atau bekas-bekas kecil. Sejukkan.


Untuk Kuah:-

1 1/2 tin susu sejat Ideal
3/4 tin air
1 cawan gula
2 biji kuning telor - pukul sikit
1 sudu kecil esen vanila
2 helai daun pandan/perisa pandan


Cara-Cara:-


Campurkan semua dan masak hingga mendidih sekejap. Sejukkan.



Hiasan:-


10 ketul pisang raja
1 tin buah koktel
Buah ceri
Prune sunsweet

Cara Hidangan:-

Potong atau keluarkan kastad dari acuan. Tuangkan kuah dan tabur buahan koktel dan hiasan lain di atasnya. Tentunya sedap dimakan ketika sejuk kan...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...