
Huwaaaaa rindunya dengan kat my kitchen..esok kursus abis, check-out at 1pm then dah janji dengan my fren tu nak gi sopping kat Alamanda jap, pastu terus nak balik nak jenguk dapur..apalah ye yang anak-anak kat umah tu makan 3 hari mamanya outstesen..makan kedai ke, ke papanya masak?
Kalau masak ni kat umah, sekejap je abis..kalau Wawa makan, dia akan makan tepungnya dulu, then baru dia makan sotongnya..kadang-kadang makan dengan nasi, tapi ada kalanya makan cicah sos cili je..buat snek minum petang..sedapnya kan?
SOTONG TEMPURA
Recipe: Mieza @ WAWMC
1 kg sotong - cuci, dan dipotong, toskan
1 cawan tepung ubi - kalau tak cukup leh tambah, sukatan is very subjective
2 camb rempah kari - mieza pakai kari daging
2 camt jintan manis - tumbuk sikit bagi dia pecah-pecah
1 biji telur - ambil putihnya
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Tepung ubi, rempah kari, garam dan jintan dicampur bersama. gaul-gaulkan biar rata. Jangan dibancuh tepung ini dengan air. Biarkan ia stay dalam keadaan bertepung begitu.
2. Gaulkan sotong dengan putih telur rata-rata.
3. Ambik sotong yang berlumuran telur dan digolek-golek ke dalam campuran tepung ubi dan digoreng di dalam minyak yang panas sehingga garing.

No comments:
Post a Comment