Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, June 19, 2011

Bahulu Lapis Kukus - Happy Father's Day



Selamat hari bapa diucapkan kepada semua bapa-bapa di luar sana, terutama untuk hubby tercinta..Happy father's Day..semoga menjadi tunggak keluarga yang berjaya..sementara tu meh kita makan bahulu kukus ni..buat petang tadi untuk tea sambil tengok download Maharaja Lawak...hehehe



Bahulu ni tak manis sangat, gebu dan lembut sangat, tapi aku seperti biasa tak berapa mahir dalam melapiskan bahulu ni..jadi lapisannya tak sama besar..hubby suggest len kali sapu jem in between the layer..good idea tu..tapi kalau nak letak jem kenala kurangkan gulanya..kang kencing manis satu family lak...yang balance tea tadi aku dah potong-potong kecil-kecil masuk tupperware untuk Adnin bawa pegi school tomorrow..dia memang suka bawa bekal dari umah dan makan dengan kawan-kawan kat sekolah...aku pun lebih senang begitu, at least kita tahu apa yang anak-anak makan..terjamin penyediaan yang bersih..insyaAllah..




BAHULU LAPIS KUKUS
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Untuk satu loyang bulat saiz 8"
Bahan-bahan:

5 biji telur
140 gm gula castor
1/4 sudu teh garam -ayak
1/2 sb ovalette
150 gm tepung gandum - ayak
1 sk baking powder - ayak
40 gm mentega cair
1 sk esen vanilla
Pewarna merah, oren, hijau dan coklat - atau apa-apa color pilihan


Cara-caranya:

1. Pukul telur hingga kembang, masukkan ovallete dan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul. Pukul lagi hingga gebu. Masukkan esen vanilla.

2. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan pukul sebati sahaja menggunakan speed paling rendah.

3. Tutup suis mixer. Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan dikacau menggunakan senduk kayu hingga sebati.

4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan diletakkan warna pilihan.

5. Sapukan butter pada loyang pengukus. Tuangkan selapis adunan, (dalam 100 gm) dan kukus selama 5 minit.

6. Ulangi dengan lapisan warna berlainan dan dikukus lagi selama 5 minit. Ulangi lapisan demi lapisan hingga habis adunan.

7. Angkat dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong.

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...