Sebenarnya dah selalu masak ayam percik ni, tapi selalu lupa nak snap gambar. Selalunya bila masak je semua dah siap sedia nak ngap! Bila dah kenyang dan hanya tinggal tulang ayam je baru la teringat nak amik gambar. Jadi malam ni aku siap sedia dengan camera. Masak je terus snap. Thanx to Encik Hasben coz, as always, jadi tukang bakar. Aku ni bab perap memerap aku ok, bab bakar membakar ni aku fail. Ahakkksss macam puteri lilin gitu kakakaka..
Mari kita tengok resepinya...sebelum tu jamu mata tengok gambornya dulu...gambor dada ayam yang dah kena potong dengan hasben :)
AYAM PERCIK
Bahan perap:
1/2 ekor ayam - potong 2 atau 4
4 ulas bawang putih - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1 inci halia - kisar
1 inci lengkuas - kisar
2 batang serai - kisar
1 cm kunyit - kisar
Sedikit serbuk kari ayam
2 camb madu
1 camb garam
Bahan kuah percik:
1/2 liter santan pekat
2 ulas bawang putih - kisar
4 ulas bawang merah - kisar
1 inci halia - kisar
1 batang serai - titik
3 biji cili merah - kisar
2 keping asam keping
Garam gula
1 camb tepung beras - bancuh dengan sedikit air
Cara-caranya:
1. Perap ayam dengan semua bahan-bahan perap selama sejam atau lebih.
2. Sediakan kuah percik. Satukan semua bahan kecuali bancuhan tepung beras dalam periuk. Masak hingga mendidih. Bila mendidih masukkan bancuhan tepung beras dan masak hingga kuah agak pekat. Rasakan garam gula.
3. Bakar ayam sehingga separuh masak. Renjiskan kuah percik dengan menggunakan sebatang serai yang diketuk. Balik kan ayam sambil renjiskan kuah percik hingga ayam masak.
4. Bila dah masak boleh ngap dengan nasi kegemaran. Nyum nyummmm!
No comments:
Post a Comment