Mari kita tengok resepinya...sebelum tu jamu mata tengok gambornya dulu...gambor dada ayam yang dah kena potong dengan hasben :)

AYAM PERCIK
Bahan perap:
1/2 ekor ayam - potong 2 atau 4
4 ulas bawang putih - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1 inci halia - kisar
1 inci lengkuas - kisar
2 batang serai - kisar
1 cm kunyit - kisar
Sedikit serbuk kari ayam
2 camb madu
1 camb garam
Bahan kuah percik:
1/2 liter santan pekat
2 ulas bawang putih - kisar
4 ulas bawang merah - kisar
1 inci halia - kisar
1 batang serai - titik
3 biji cili merah - kisar
2 keping asam keping
Garam gula
1 camb tepung beras - bancuh dengan sedikit air
Cara-caranya:
1. Perap ayam dengan semua bahan-bahan perap selama sejam atau lebih.
2. Sediakan kuah percik. Satukan semua bahan kecuali bancuhan tepung beras dalam periuk. Masak hingga mendidih. Bila mendidih masukkan bancuhan tepung beras dan masak hingga kuah agak pekat. Rasakan garam gula.
3. Bakar ayam sehingga separuh masak. Renjiskan kuah percik dengan menggunakan sebatang serai yang diketuk. Balik kan ayam sambil renjiskan kuah percik hingga ayam masak.
4. Bila dah masak boleh ngap dengan nasi kegemaran. Nyum nyummmm!
No comments:
Post a Comment