Rasanya dah selalu sangat aku masak masakan yang bersantan, kerap sangat makanan berlemak pun tak elok gak..jadi hari ni nak masak sup aje..nak masak sup ayam suami tak berapa gemar. Jadi aku masak sup tofu. Lagipun dah lama benor tak masak tofu. Sedapnya hirup kuah sup ni slruppppppp!
SUP TOFU TELUR DENGAN SEAFOOD
Bahan-bahan:
2 bungkus tofu - potong setebal 1 cm dan digoreng seketika
3 ulas bawang putih - ketuk
1 biji bawang besar - belah 6
4 biji bebola ketam - belah 4
5 ekor udang
4 biji fishball - belah 4
1 biji tomato - potong 8
Sedikit brocoli
1 batang celeri - hiris serong
Sedikit carrot - potong bulat
1 camt lada sulah
Daun bawang dan daun sup - dihiris
1 kiub ayam
Air secukupnya untuk kuah
Garam gula
Cara-cara:
1. Panas minyak dalam periuk. Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan lada sulah, air dan kiub pati ayam. Didihkan.
2. Masukkan fishball, ketam ball, tofu, udang, bawang besar dan sayur-sayuran kecuali brocoli dan tomato. Masak hingga lauk masak.
3. Rasakan garam gula. Akhir sekali baru dimasukkan brocoli, tomato, daun bawang dan daun sup. Tutup api. Biarkan brocoli dan tomato lembut dalam kuah yang panas untuk mengelakkan ia benyek.
Nota* Jika suka kuah yang pekat boleh dimasukkan bancuhan tepung jagung. Aku tak letak sebab suka sup senang untuk dihirup.
No comments:
Post a Comment