
GULAI IKAN SELAR
Bahan-bahan:
5 ekor ikan selar - nak guna ikan kembung pun boleh, ikan di cuci
1 inci lengkuas
1 inci halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili kering
1 mangkuk santan
Sedikit kunyit hidup
2 keping asam keping
1 camt ketumbar
Garam dan gula
Cara-cara:
1. Kisar lengkuas, halia, kunyit, cili kering, ketumbar dan bawang hingga hancur.
2. Satukan semua bahan di dalam periuk dan dimasak di atas api hingga santan mendidih. Kacau sentiasa supaya santan tidak berketul. Jika ada belimbing buluh boleh juga diletak, tetapi hendaklah dikurangkan atau dibuang terus asam keping. Juga boleh dimasukkan buah timun yang dihirs memanjang. Aku tak letak sebab semua tu tak ada kat dalam peti ais.
3. Rasakan garam gula. Makan dengan nasi putih.
1 comment:
mcm mne pulak ttbe lengkuas xde mse 2?? (keadaan tdesak/last minit)
Post a Comment