
Kalau nak buat kerabu ambik pucuknya aje..yang muda macam ni..selalu orang letak dalam laksa dan laksam..

Dan terhasil la nasi goreng kerabu untuk bekpes aku pagi nih

NASI GORENG KERABU
Bahan-bahan:
2 mangkuk nasi semalam - dileraikan
3 ekor ikan kembung goreng - lebih semalam gak, diracik-racikkan
4 batang serai - hiris nipis kemudian tumbuk
1 tangkai daun kari
Beberapa helai daun limau purut - tak payah hiris supaya senang nak ketepikan bila nak makan nasi kecuali la kalau suka gigit daun limau purut boleh la dihiris nipis.
Beberapa kuntum daun pudina
Kicap masin dan manis
Garam dan gula
Minyak untuk menumis
Bahan tumbuk lumat:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm halia
4 biji cili api
Bahan hiris nipis:
1 helai daun kunyit
Segenggam daun serai kayu
Beberapa tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan
2 batang kacang panjang (aku tak letak sebab tak ada)
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis daun kari hingga wangi. Masukkan ikan kembung goreng yang telah diracikkan dan goreng hingga ikan garing.
2. Masukkan pula bahan tumbuk dan serai dan ditumis seketika hingga wangi bau serainya.
3. Masukkan nasi dan dikacau rata. Taburkan bahan hiris, masukkan kicap dan garam. Akhir sekali masukkan daun limau dan daun pudina. Terbalik-terbalikkan nasi.
4. Hidangkan. Sesuai untuk breakfast mahupun dinner.
No comments:
Post a Comment