KUIH KETAYAP
Untuk bater ketayap:
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan
Air perahan daun pandan - untuk warna hijau (kalau terdesak mcm saya pakai je la pewarna ijau heheeh)
1 biji telur
Secubit garam
2 helai daun pandan untuk leser minyak pada pan
Cara menyediakan kulit ketayap:
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan dikisar sebati.
2. Gunakan pan leper. Panaskan pan di atas dapus. Leserkan minyak pada pan dengan menggunakan daun pandan. Tuangkan sesenduk bater ke dalam pan dan ratakan hingga membentuk kepingan nipis. Bakar di atas api yang kecil.
3. Angkat dan ketepikan.
Bahan untuk inti kelapa:
1 biji kelapa muda parut
3 keping gula melaka (boleh guna gula hangus atau gula perang. Kalau suka manis boleh tambah gula lagi)
2 cawan air
2 helai daun pandan
Secubit garam
Cara menyediakan inti:
1. Panaskan air dalam kuali dan masukkan gula melaka dan daun pandan. Masak hingga gula melaka hancur. Kemudian masukkan garam.
2. Kemudian masukkan kelapa parut dan dikacau hingga agak kering. Jangan kering sangat nanti tak syedappp!
3. Angkat dan ketepikan.
Cara menyediakan kuih ketayap:
1. Ambil sekeping kulit ketayap. Letakkan sesudu makan inti.
2. Lipat kedua-dua tepi kulit ketayap ke dalam dan digulung hingga berbentuk seperti 'stick' (refer gambar kat atas tu).
3. Hidang bersama teh atau kopi untuk sarapan ataupun minum petang.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment