


AGAR-AGAR KARAMEL
sumber : CMG & K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahannya:
10 gm agar-agar serbuk
720 ml air
300 ml susu cair
6 camb gula halus
1 camb tepung kastard
1 camt esen vanilla
3/4 cawan gula pasir *
5 camb air*(*untuk karamel)
Cara-caranya:
1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan-lahan hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati-hati tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar-agar.
2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan serbuk agar-agar, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar-agar dan isi dalam piring, hidangkan dingin...
No comments:
Post a Comment