Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, May 26, 2011

Puding Mangga

Fuhhhh fenatnya hari ni baru balik from Ipoh present paper kat colloquium..alhamdulillah rezeki, dapat best paper..berbaloi all the hard work..jadi hari ni dah decide tanak masak, nak rehat and makan McD je la for dinner tonite..fenat otak a few days ni siapkan paper and slides for the presentation..tapi nak juga update blog dengan resepi puding mangga ni..masak a few days ago for iftar posa ganti..



Last weekend masa pergi PD and met my MIL dia bagi sebiji mangga, besar la juga..selalu anak-anak suka makan mangga begitu aja, tapi mangga ni tak manis sangat dan kurang syedap jadi aku buat le puding, at least ada rasa susunya, dan sejukkkkk dimakan pada hari panas..



Sebenarnya puding mangga ni bergantung kepada kesedapan lemak manis mangga, jika mangga yang digunakan itu manis dan lemak maka sedap la puding mangga kita, kalau mangganya tak besh, maka kureng la sedap puding..jadi bila beli mangga make sure get the very best one!



Eden ni kalo makan puding mesti ada susu cair..tak sah kalo puding tak dak kuah susu..kalo u all tak suka susu tu, tak yah la letak ye!


PUDING MANGGA
Recipe & source: CMG @ DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku" - aku pakai agar-agar serbuk 11 gm
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning - aku tak letak sebab tak de :)
Hirisan mangga untuk hiasan - aku tak letak sebab mangga cuma ada sebiji untuk puree je
Daun pudina untuk hiasan - ni pun tak letak
Susu cair sejuk untuk kuah - aku tambah



CARA MEMBUATNYA :-)

1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.

2. Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.

3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan...tuangkan susu cair sebagai kuah jika suka.


Selamat mencuba!

No comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...