Masakan ni dinamakan Valarai Paratel...nama dalam bahasa Tamil..saja je nak bagi gempak..padahal dalam bahasa Melayunya Pegaga Goreng ahakkkssss.


VALARAI PARATEL
Bahan-bahan:
Seikat daun pegaga
2 ulas bawang putih - ketuk kemudian hiris kasar
1 biji bawang besar - hiris
Segenggam ikan bilis
1/2 camt serbuk kunyit
1 biji lada kering- dibersihkan dan potong memanjang
1 biji cili merah - hiris serong
1 camb sos ikan
Minyak untuk menumis
Garam gula
Cara-caranya:
1.Bersihkan daun , batang dan akar pegaga. Kemudian rendam didalam air bercampur garam.Bilas sekali lagi.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis lada kering, bawang putih dan bawang besar hingga wangi. Tambahkan ikan bilis dan digoreng seketika hingga ikan bilis masak.
3. Kemudian masukkan daun pegaga,serbuk kunyit, cili merah dan sos ikan. Goreng sekejap sahaja . Rasakan msin manisnya. Sedia dimakan panas bersama nasi.
3 comments:
zzzzz2018.4.19
polo ralph lauren outlet
kate spade outlet
michael kors handbags
nike blazer pas cher
basketball shoes
pandora outlet
jordan shoes
coach outlet
jordan shoes
coach outlet online
qzz0526
uggs outlet
tory burch outlet
burberry outlet
dansko shoes
swarovski crystal
yeezy boost 350
links of london
76ers jerseys
yeezy boost
coach outlet canada
Judi Online
Judi Bola
Slot Online
Idnplay
Post a Comment