Menu lunch hari ni..sup kaki ayam dan sayuran, valarai paratel, telur dadar dan isi ikan siakap masak 3 rasa...perggghhhhh berselera sungguh walaupun menu tak semeriah dapur orang lain...orang kata 'less is more'..and i must say dat i agree 1001%..kadang-kadang masak meriah-meriah tapi makan sikit je..masak simple makan banyak..itulah namanya berkat InsyaAllah!
ISI SIAKAP MASAK 3 RASA
Bahan-bahan untuk penyediaan ikan:
2 potong isi ikan siakap
Sedikit garam
Sedikit kunyit
2 ulas bawang putih
Sedikit tepung jagung
Bahan-bahan untuk sos:
2 camb sos cili
2 camb sos plum
1 camb sos tiram
1 camb kicap manis
1 camb sos ikan
2 biji bawang putih - ketuk dan dihiris kasar
1 biji bawang besar - hiris
2 cm halia - cincang
4 biji cili padi - potong kecil
1 batang serai - ketuk
1 biji cili merah - potong serong
1 biji tomato - potong 8
Sedikit nenas - didadu
5 helai daun limau purut
Sedikit carrot - dadu
sedikit timun - potong sepanjang 2 cm
Sedikit daun ketumbar - hiris sepanjang 1 1/2 cm
Cara-cara penyediaan ikan:
1. Tumbuk garam kunyit bersama bawang putih hingga lumat. Lumurkan pada ikan.
2. Golekkan ikan di dalam tepung jagung dan digoreng dalam minyak penuh hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Cara-cara penyediaan sos:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang merah, serai dan halia hingga garing.
2. Masukkan semua sos dan kicap dan dimasukkan sedikit air. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan carrot, timun, nenas, cili padi dan cili merah. Reneh seketika hingga sayuran empuk.
4. Masukkan pula daun limau purut dan tomato. Kacau sebati. Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sediki air.
5. Tuang ke atas isi ikan yang telah digoreng. Taburkan daun ketumbar keatas masakan.
No comments:
Post a Comment