Presenting Ayam Kashmir...from Tg Malim with love...



Resepinya aku kopipes dari blog kak nor...
AYAM KASHMIR
Resipi : DayangJack
Sumber: K.Nor@SecubitGaram dan Mieza@WAWMC
Bahan-bahan :
1/2 kg ayam - digaul sedikit garam kunyit dan digoreng separuh masak. Tanak goreng pun tak pe
Bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari
Bahan B :
3 camb puri tomato - aku guna 1/2 tin tomato sup brand heinz
1 camb serbuk cili - aku guna cili kering kisar
2 camb rempah beriyani - aku guna rempah masak hitam
2 camb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil)- aku cuma pakai 2 biji belah 8
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
2. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
4. Hidangkan setelah masak.
Sedap! Tak rugi mencuba...suami suka :)
No comments:
Post a Comment