
Tengok la wawa makan kaki ayam...comot betul!

SUP KAKI AYAM DAN SAYURAN
Bahan-bahan:
4 ketul kaki ayam - bersih dan potong kukunya
1 kiub pati ayam
Air secukupnya untuk kuah
Daun sup dan daun bawang - hiris
1 biji buah tomato - belah 8
1 camt lada sulah
Bawang goreng untuk hiasan
Bahan kisar:
3 biji bawng putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
Bahan tumis:
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Bahan dadu:
Carrot
Celeri
Jagung muda
Kentang
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga wangi, kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga garing.
2. Masukkan kaki ayam dan air. Masak hingga mendidih dan biarkan ia mereneh pada api sederhana. Aku biar ia mereneh hingga 1/2 jam.
3. Masukkan kiub pati ayam, lada sulah, dan sayuran dadu. Masak hingga sayuran empuk.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan garam gula. Hiaskan dengan taburan daun sup daun bawang dan bawang goreng.
5. Sedia dimakan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment