Resepi ni aku nampak kat dapur CMG lama dah..tak terfikir pun nak wat macam ni..selalu paratha kawan ni aku buat puff..tetiba pagi ni terasa nak mencuba..wawa suka..dia tu asal ada telur semua dia suka! CMG panggil Paratha Telur Gulung...aku inggeriskan nama tu jadi la Egg Paratha Roll..hehehehe bagi nampak mat saleh skit ahakkksss
Gulung kemas-kemas then potong...

Lepas potong..susun dalam piring and tayang!


EGG PARATHA ROLL
Recipe: CMG
Source: mieza@WAWMC
Bahan-bahan:
2 keping instant prata jenama "KAWAN"
2 biji telur
1 biji bawang besar, didadu
1/2 biji cili merah
1 camca besar susu mayonnaise
1 camt serbuk lada hitam (aku tambah)
1 camb parmesan cheese (aku tambah)
Sos kegemaran untuk dicicah
Cara-caranya:
1. Bancuh telur tadi bersama bawang, cili merah, lada hitam, cheese dan mayonnaise dan kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Panaskan non-stick pan dan sapu dengan sedikit minyak, masak roti prata tadi dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat dan masak satu lagi. Kemudian, sapu sedikit minyak dan tuang 12 bancuhan telur. Biar sedikit kental. Kemudian letakkan roti prata tadi atasnya dan tekan sedikit biar melekat. Masak dengan api kecil.
3. Keluarkan dan gulung semasa prata masih suam. Buat kaedah sama untuk selebihnya. Potong dan hidangkan bersama cili sos atau dalca...aku cicah dengan thousand island, wawa pilih sos cili..
No comments:
Post a Comment