Finally, setelah berbulan post gambar je, dapat gak hari ni post resepinya pulak. Gulai pisang lemak ni memang aku suka makan. My mom pun suka. Kalau masa kecik-kecik dulu, aku suka makan pisang lemak yang dah ranum. Since saiznyer kecik, sebijik cukup sesuap je hehehe. First time makan dish ni masa tu nenek aku yang masak. Sedap. Tapi masa tu nenek hiris pisang tu macam lain. Nenek hiris kecik-kecik dan bulat. Aku pun ikut hiris macam gitu. Then my sis-in-law kupas buat ala ala bunga, dia hiris kulit pisang tanpa putus dan dijadikan macam kelopak bunya. Aku pun ikut la. Dulu aku ingat kulitnya tak boleh dimakan. Then bila adik masak that way, sedap rupa-rupanya kulit pisang lemak ni heheh
SAYUR PISANG LEMAK
10 biji pisang emas - yang belum masak, dicuci dan dikupas kulit berbentuk bunga
1 mangkuk santan - sederhana pekat
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
10-12 ekor udang - dicuci
1 camb rempah kari ikan
1 camb rempah kari daging
sedikit gula melaka
2 camb minyak masak
garam gula to taste
Cara-caranya:
1. Dalam periuk, masak rempah kari dengan sedikit air hingga masak dan garing.
2. Bila rempah kari dah garing, masukkan santan, bawang yang ditumbuk, pisang dan udang. Masak hingga pisang empuk dan udang masak. Kuahnya hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul dan pecah minyak.
3. Bila pisang dah empuk, rasakan garam gula dan boleh ditutup apinya.
4. Di dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak dan goreng bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang hingga garing. Kemudian tuangkan bawang goreng bersekali dengan minyak yang digunakan ke dalam sayur pisang. Kacau-kacaukan biar bawang goreng sekata dalam kuah. Kuahnya akan berbau harum hasil dari aroma bawang goreng.
5. Aku satu family memang suka ala kampung macam ni, ada pulak ulam, sambal belacan and ikan kembung goreng...emmm itu dah cukup membuka selera kami 1 family...senang bela my family ni...