Assalamualaikum...
Kelantan dan Terengganu yang mengalami penurunan suhu tapi mieza di Perak yang kemalasan nak update blog..diperam gambar ni dah berbulan baru petang ni menemui mood yang ilang...
Suami pula menerima result yang kurang menarik dari pemeriksaan kesihatannya..paras kolesterolnya agak tinggi memaksa mieza untuk lebihkan masak menu yang sihat...kata suami buat je ikan kukus..huhuhu
Jadi frequency masuk dapur pun jadi berkurangan..hanya masuk menyediakan lunch and dinner and bread dan susu...
COTTAGE PIE
Resepi: Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan untuk lapisan bawah:
400 gm daging kisar - aku guna Ramly
2 biji bawang besar - dadu
5 biji bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
1/2 batang carrot - dadu
2 biji tomato - dadu
1 batang celeri - potong 1/2 cm tebal
1 biji capsicum - dadu
2 camb sos tomato
2 camb kicap masin
Sedikit garam
2 camb sos tiram
2 camb sos Worcestershire
2 camb butter untuk menumis
2 camb tepung gandum - bancuh dengan sediit air
1 kiub stock daging
1 camt oregano
1 camt rosemary
2 camt lada sulah
Bahan-bahan untuk lapisan atas:
7 biji kentang
2 camb butter
3/4 cawan susu segar - atau secukupnya bergantung pada saiz kentang (mieza guna brand marigold)
Secubit garam
1 biji kuning telur
Parutan cheddar cheese dan Parmesan cheese
Cara-cara menyediakan lapisan bawah:
1.
Panaskan butter dalam kuali hingga cair. Tumis bawang putih, bawang
besar dan halia hingga perang. Kemudian masukkan daging dan masak hingga
daging masak dan hampir kering airnya.
2. Masukkan kiub daging, semua sayuran dadu, semua sos, lada sulah dan dimasak seketika hingga sayuran empuk.
3.
Masukkan oregano, rosemary dan garam. Rasakan manis dan masin. Akhir
sekali masukkan bancuhan tepung gandum dan dikacau seketika hingga
daging kelihatan agak pekat.
4. Ambil bekas atau casserole
pembakar dan sapukan sedikit butter. Tuang lapisan daging dan tekan
tekan dengan sudu supaya mampat. Ketepikan.
Cara-cara menyediakan lapisan atas:
1. Cuci dan kupas kentang. Rebus hingga kentang empuk.
2. Bila kentang dah masak, lenyekkan kentang ketika masih panas bersama butter.
3. Tambahkan susu dan garam dan digaul sebati.
4. Lapiskan mashed potato ke atas lapisan daging dan diratakan permukaannya. Ambil garfu dan lorekkan permukaan kentang.
5. Sapu permukaan kentang dengan telur kuning dan taburkan cheddar dan parmesan cheese.
6. Bakar dalam oven pada 205'C selama 10 minit atau hingga bahagian atas kentang dan cheese keperangan.
Sedap sangat!