Dari mana datangnya nama Russian Black and White Cake ni mieza pun tatau. Yang mieza tau kek ni sangat sedap masyaAllah. Tatau dah nak kata macam mana lagi. Kena try sendiri. Memang ia dari kategori kek yang heavy. Tak leh makan banyak kalau tengah berdiet. Nanti diet ke lautttttt.
Special thanks to Kak Azlita yang menunjukkan cara-cara nak black and white kan kek ni. Mieza ni memang minat sangat dengan hasil kerja tangan Kak Azlita. Semuanya kemas-kemas dan cantik-cantik belaka.
BLACK AND WHITE RUSSIAN SQUARE CAKE
Kek Coklat Lembab
Bahan A:
300g tepung gandum
100g serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat
Bahan B:
3 biji telur A saiz
400g gula kastor
1 tsp esen vanilla
Bahan C:
250ml susu cair
250ml minyak jagung
2 sudu besar susu pekat manis
Bahan D:
250ml air panas
Penyediaan kek:
1. Satukan semua bahan A kemudian ayak. Ketepikan
2. Satukan bahan B di dalam elektrik mixer. Pukul hingga putih
3. Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis. Pukul hingga sebati
4. Masukkan bahan tepung (bahan A) yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan
spatula.
5. Tambahkan air panas dan gaul rata.
6. Tuang adunan dalam loyang empat persegi ukuran 8 inci yang telah digris dan dilapik dasar loyang dengan kertas minyak
7. Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C. Masa pembakaran 1 jam hingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
8. Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna,cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.Bila lidi keluar bersih ini bermakna kek telah dibakar sempurna. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
9. Sejukkan kek atas redai setelah masak.
Krim Keju Moca
Bahan A:
12g gelatin
60g air
Bahan B:
400g krim keju
2 tsp Nescafe segera~boleh juga letakkan pes moca
60g gula icing
Bahan C:
300g krim putar bukan tenusu
Penyediaan:
1. Satukan gelatin dalam air. Biarkan hingga kembang. (Lebih kurang 5 minit)
2. Kemudian cairkan secara double boil.
3. Satukan bahan B. Pukul hingga lembut.
4. Masukkan gelatin ke dalam bahan B dan pukul hingga licin.
5. Dalam bekas lain,pukul krim putar bukan tenusu hingga kental
6. Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurana
7. Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais
Chocolate Ganache
Bahan A:
250ml krim tenusu
40g sirap glukos
Bahan B:
400g coklat masakan gelap
30g mentega
1 sudu besar pes hazelnut~jika suka
Penyediaan:
1. Satukan krim tenusu dan sirap glukos. Didihkan sehingga timbul buih-buih kecil ditepi periuk
2. Coklat masakan gelap dicincang halus.
3. Tuangkan krim panas ke dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair,gaul rata.
4. Masukkan mentega dan gaul sempurna. Jika inginkan rasa ganache yang lebih enak tambahkan 1 sudu besar pes Hazelnut,jika tiada boleh letakkan nutella sebagai ganti.
5. Sejukkan. Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais
Sirap Nescafe
1 sudu besar Nescafe segera
1/4 cawan air suam
Satukan semua bahan dan kacau rata
PENYEDIAAN RUSSIAN BLACK AND WHITE CAKE
1. Kek yang telah sejuk dipotong kepada 4 kepingan dan letakkan 1 keping kek atas lapik kek.
2. Sapukan sirap nescafe di atas permukaan kek rata. Boleh juga masukkan sirap dalam botol spray dan spraykan atas kek,ini bertujuan untuk melembabkan kek.
3. Paipkan di tengah-tengah kek secara menyerong, ganache coklat diikuti krim keju moca. Lakukan berselang seli sehingga habis
4. Letakkan pula sekeping lagi kek dan seperti yang pertama sapukan sirap nescafe.
5. Kemudian paipkan pula krim keju moca di tengah kek secara menyerong. Ulang proses yang sama hingga habis semua lapisan kek.
6. Kemaskan tepi kek. Simpan sebentar dalam peti ais
7. Kemudian salutkan atau lepa kek dengan baki krim keju moca pada keseluruhan kek. Simpan semula dalam peti ais hingga krim keju mengeras
8. Ambil lebihan ganache dan cairkan dengan kaedah double boiler.Alihkan kek atas redai.
9. Alas redai dengan loyang supaya lebihan ganache tumpah ke dalamnya.
10. Tuangkan ganache atas di tengah kek,kemudian di tepi hingga ganache meleleh turun dan menyaluti keseluruhan kek.
11. Sendengkan ke kiri dan ke kanan loyang supaya ia rata. Biarkan sebentar.
12. Simpan kek dalam peti ais hingga ganache mengeras
13.Hias kek mengikut kreativiti
Black and White Russian Square Cake,seeloknya potong sekeliling kek untuk menampakkan corak sesuai dengan nama yang diberikan padanya.