Hari ni mood nak bergambor kureng la pulak..tatau kenapa..malas je nak ambik gambor..harap this picture ok la ye untuk pengunjung blog yang mieza sayang semuanya..
Sebenarnya mieza nak post entry yang lain dulu hari ni..sebab ada 2-3 entry lagi yang belum mieza post..tetapi lepas mieza cakap menu lunch hari ni ialah Nasi Beriani Ayam, seorang kawan lama mieza, sesama belajar di Mara Community College sebelum kita terbang ke US dulu minta mieza share resepi...dia kini dah kawin dengan Mat Saleh you, and lives in Australia with her beautiful kids...kesian pula kat sahabat mieza ni mungkin susah nak dapat nasi beriani kat sana dan she decided to try on her own and requested the recipe from me..dear Janelle Tan Mun Ling..here is the recipe and enjoy cooking...i'm writing the recipe in Malay, should you not understand/know any of the ingredients, please drop me a message in the FB or email and i'll translate it for you...or should you need the beriani rempah, feel free to ask, i can send you a packet or two!
NASI BERIANI
(For family of 5)
3 pot beras basmathi
3 pot air
1 pot susu cair/segar
2 tbsp minyak sapi (Ling kalau tak der ghee, you can use olive oil or regular cooking oil)
1/2 tsp saffron (can be substitute with yellow food coloring)
3 tbsp rempah nasi beriani - I used Baba's
2 helai daun pandan - if you don't have this there you can use mint leave or coriander leaves
1 tsp salt
1 kiub ayam
Bahan A
5 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 tsp jintan manis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris batang mancis
Hiasan
Gajus panggang
Kismis
Cara penyediaan:
1. Basuh dan rendam beras basmathi selama 1/2 jam.
2. Campurkan rempah beriani dengan sedikit air dan jadikan pes. Ketepikan
3. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan A hingga wangi dan masukkan pes beriani. Tumis hingga berbau dan agak pecah minyak.
4. Toskan beras yang direndam. Masukkan beras ke dalam periuk dan kacau rata.
5. Masukkan air, susu, kiub ayam, daun pandan dan garam. Tanak seperti memasak nasi biasa.
6. Apabila nasi hampir masak masukkan saffron. Jika menggunakan pewarna makanan, titiskan pewarna di 4 penjuru periuk.
7. Apabila nasi masak, gemburkan nasi supaya warna bercampur.
8. Hiaskan dengan bahan hiasan
AYAM BERIANI
Bahan A
1/2 ekor ayam - dipotong 6 atau lebih mengikut saiz ayam
1 tsp serbuk kunyit
Sedikit garam
2 tbsp serbuk kari
Minyak untuk menggoreng
Bahan B - dikisar
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 inci halia
Bahan C
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 tsp jintan manis
5 biji buah pelaga
Bahan lain
1 biji bawang besar - hiris
3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
3 tbsp minyak sapi
5 tbsp rempah beriani - dicampur dengan sedikit air dan jadikan pes
Air secukupnya
1 cawan yogurt
1 tsp tomato puree
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan gajus panggang untuk hiasan
Cara penyediaan:
1. Ayam dibersih dan digaul bersama bahan A (kecuali minyak) hingga rata. Goreng dalam minyak panas hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Di dalam periuk, panaskan minyak sapi, tumiskan bahan bawang besar yang dihirs bersama bahan C hingga wangi. Kemudian masukkan bahan B yang dikisar. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan pes beriani dan tomato puree dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air dan ubi kentang. Tutup periuk dan renehkan hingga kentang empuk.
4. Apabila kendang empuk, masukkan yogurt. Biarkan hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Renehkan seketika sehingga kuah beriani meresap ke dalam ayam dan rasakan garam gula
6. Hiaskan dengan gajus
ACAR MENTAH
Nenas - kupas kulit dan potong kiub
Timun - kupas kulit dan hiris nipis
Carrot - hiris nipis
1 biji bawang besar - hiris
1 biji cili hijau - hiris bulat
1 biji cili merah - hiris bulat
1/2 tsp garam
1 tsp gula
1 tbsp cuka
Gaul semua bahan rata. Rasakan masam masin dan manisnya. Sedia untuk dihidang.
Dan jangan lupa..papadom nya sekali..mieza tak der stok jadi mieza skip papadom...Janelle Tan Mun Ling..selamat mencuba..don forget to update me in the FB tau..
Main Module
Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates
Adds
Calendar
Saturday, June 29, 2013
Wednesday, June 26, 2013
Ayam Percik Madu bersama 'Leggo's Cooking Inititaive
Terliur tak? Terliur tak? Terliur tak? heheheh sila baca dengan nada Chef Ammar kat Tv Alhijrah tau...suka tak suka tak suka tak???
Memang mieza suka!!! Sebab kami seisi rumah memang menggemari makanan yang dipanggang..menu ini mieza sediakan apabila mieza menyertai Leggo's Cooking Initiative last few weeks..tapi sebab sibuk sangat baru hari ni boleh nak post..tu pun lepas organizer hantar email suruh postkan menu ni kat blog sebab itu memang syarat-syarat penyertaan... Camilla dear...sorryyyyyy sesangat...akak bsuy sangat dear..and thank you for reminding me about this...muah muahhhh muahhhh hehehe
Leggo's cooking initiative mengkehendaki mieza menyediakan satu masakan dengan menggunakan Leggo's Tomato Puree juga santan Kara...hmmm senangla kan..tak payah susah-susah nak ke wet market beli santan..santan Kara tersedia di Billion sebelah umah je..selalunya masak percik ni diletakkan asam keping untuk memasamkan kuah, tapi kali ini mieza gantikan dengan Leggo's tomato puree...jadi kalau kat tempat yang susah nak dapat asam keping tu jangan jadikan alasan tak leh masak ayam percik...old excuse! Tak terima! Produk Leggo ni senang je nak dapat kat Jusco, Tesco, Giant semua ada..malam ni pun boleh masaka ayam percik...tapi errrr ayam ada tak? Kalau tak der ayam, daging dan ikan pun boleh..sama methodnya..
Mudah kan memasak bersama Leggo's dan Kara..bahan-bahannya pun tahan lama dan boleh dibeli awal..bila terigan nak makan ayam percik, keluarkan saja dari pantry terus keatas dapur..
Selamat mencuba ^__^
Memang mieza suka!!! Sebab kami seisi rumah memang menggemari makanan yang dipanggang..menu ini mieza sediakan apabila mieza menyertai Leggo's Cooking Initiative last few weeks..tapi sebab sibuk sangat baru hari ni boleh nak post..tu pun lepas organizer hantar email suruh postkan menu ni kat blog sebab itu memang syarat-syarat penyertaan... Camilla dear...sorryyyyyy sesangat...akak bsuy sangat dear..and thank you for reminding me about this...muah muahhhh muahhhh hehehe
Leggo's cooking initiative mengkehendaki mieza menyediakan satu masakan dengan menggunakan Leggo's Tomato Puree juga santan Kara...hmmm senangla kan..tak payah susah-susah nak ke wet market beli santan..santan Kara tersedia di Billion sebelah umah je..selalunya masak percik ni diletakkan asam keping untuk memasamkan kuah, tapi kali ini mieza gantikan dengan Leggo's tomato puree...jadi kalau kat tempat yang susah nak dapat asam keping tu jangan jadikan alasan tak leh masak ayam percik...old excuse! Tak terima! Produk Leggo ni senang je nak dapat kat Jusco, Tesco, Giant semua ada..malam ni pun boleh masaka ayam percik...tapi errrr ayam ada tak? Kalau tak der ayam, daging dan ikan pun boleh..sama methodnya..
AYAM PERCIK MADU
Resepi: Mieza @ WAWMC
Bahan perap:
½
ekor ayam – potong 2
5
biji bawang merah
3
biji bawang putih
½
inci halia
2
batang serai
½
sudu teh serbuk lada sulah
1
sudu teh serbuk kunyit
1
sudu besar madu
Garam
Bahan sos percik:
10
biji bawang merah
5
ulas bawang putih
3
batang serai
½
inci halia
½
inci lengkuas
3
biji buah keras
1
sudu teh jintan manis
1
sudu teh jintan putih
1
sudu teh ketumbar
10-15
tangkai cili kering
1
cawan santan KARA
3
sudu teh tomato puree Leggo’s
3 sudu besar madu
2
sudu besar minyak masak
Garam
dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
1.
Ayam
dipotong 2 dan dicuci bersih.
Kemudian perapkan ayam dengan bahan perap yang
dikisar dan semua bahan perapan yang lain selama sejam.
2.
Masukkan
bahan B ke dalam pengisar dan dikisar lumat.
3.
Panaskan
kuali di atas api, masukkan minyak masak
dan tumiskan bahan kisar B hingga wangi.
4.
Masukkan
tomato puree Leggo’s dan tumis lagi
hingga pecah minyak.
5.
Kemudian
masukkan santan Kara bersama sedikit air dan dikacau rata. Renehkan seketika
hingga sos percik pecah minyak. Kacau sos sentiasa.
6.
Apabila
sos sudah pecah minyak, rasakan garam dan gula. Padamkan api.
7.
Panaskan
oven 200’C selama 10 minit. Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil dan panggang
ayam hingga masak. Sekali sekala buka pintu oven dan renjiskan sos percik
dengan menggunakan sebatang serai yang diketuk pangkalnya.
8.
Apabila
ayam masak, terbalikkan ayam dan ulangi proses merenjis sos ke atas ayam.
9.
Hidangkan
bersama nasi putih ataupun nasi ayam.
Mudah kan memasak bersama Leggo's dan Kara..bahan-bahannya pun tahan lama dan boleh dibeli awal..bila terigan nak makan ayam percik, keluarkan saja dari pantry terus keatas dapur..
Selamat mencuba ^__^
Labels:
AYAM
Sunday, June 16, 2013
Cinnamon Roll
Memula encik suami kata hari ni kena kerja...malas pula nak bangun awal pagi untuk masak sebab semalam kepenatan sangat seharian di Ipoh menghadiri kenduri kawin adik sahabat baik...tido malam krohhh krohhhh sungguh enak sekali..bila jam menunjukkan pukul 6 pagi menunjukkan sudah tiba waktu solat subuh, rasa sungguh sayang nak tinggalkan selimut..apatah lagi hari ni hari Ahad...selepas solat subuh mieza tanya suami "Hari ni u kena kerjakan? Kita bekpes kat kedai mamak leh tak? Ngantukkkk" hehheehe..buat suara manja-manja sikit si suami mesti cair punya ahakssss..dia angguk dan kami kembali ZzzzzZZZZ di tilam empuk...
Balik dari breakfast dan membeli sedikit keperluan dapur di pasar, terus mieza adun bun ni..ini pun sebab suami dah berhari-hari merengek nak makan cinnamon roll...masa di kedai mamak tadi terus mieza bungkus nasi goreng sebab suami tak ada hari ni malas pula mieza nak masak nasi...fikir mieza suami tentu seronok dapat makan bun ni bila balik kerja nanti..
Semasa merehatkan adunan bun, suami dapat call, katanya tak jadi kerja minggu ni..tunda gi minggu ni..alahai sayang, I dah malas masak tau..kita makan bun ni je la ye..hehehe boleh gitu? Nasib baik la dapat suami yang tak banyak songeh..dia lunch dengan nasi goreng yang mieza bungkus dan kemudian dia bedal 6 biji bun ni...tak per lah sayang, janji awak kenyang..
Pertama kali mieza makan cinnamon roll ialah di Cinnabon Downtown Milwaukee masa mieza belajar kat USA dulu...kawan mieza yang bernama Madek yang introducekan..first time makan mieza terus jatuh cinta.. ini lah hidangan feveret mieza bersama ice latte...dan di Cinnabon Downtown Milwaukee itulah juga menjadi tempat dating mieza dan suami waktu kami tengah bercinta dulu ahakssss
CINNAMON ROLL
Bahan-bahan ( 30 biji saiz kecil )
Untuk doh:
3/4 cwn susu segar
1/4 cwn mentega, suhu bilik
3 1/4 cwn tepung serbaguna/gandum
1 sudu kecil yis segera (Mauripan)
1/4 cwn gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1/4 cwn air
1 biji telur
Untuk filling:
1 cwn gula perang
1 sudu besar serbuk kulit kayu manis
1/4 cwn majerin, suhu bilik
1/2 cwn kismis (optional)
1/2 cawan walnut panggang dicincang (optional)
Untuk frosting:
50g cream cheese - suhu bilik
20g butter - suhu bilik
80g gula aising
secubit garam
beberapa titik vanila esen
Cara-cara:
1. Panaskan susu hingga sedikit mendidih, tutup api dan masukkan majerin. Kacau sebati. Biarkan sejuk.
2. Dalam mangkuk besar, satukan 2 1/4 cwn tepung, yis, gula & garam. Kacau sebati.
3. Tambahkan pula air, telur & campuran susu; pukul rata. Masukkan baki tepung, 1/2 cwn demi 1/2 cwn, kacau sebati. Tambahkan sedikit tepung jika adunan terlalu lembik.
4. Bulatkan doh. Taburkan sedikit tepung di bawah doh & di atas doh. Uli selama 5 minit, atau hingga doh kelihatan licin. Tabur sedikit tepung jika doh sangat melekit. Jika menggunakan mixer electrik, putar adunan dengan speed 2 @ 3 hingga sebati dan tidak melekat ditangan.
5. Tutup doh dgn kain lembab selama 20-30 minit. Sementara itu, campurkan bahan-bahan bertanda filling. Gaul rata.
6. Leperkan doh jadi bentuk segiempat, anggaran 12 inci x 9 inci. Sapu rata campuran kulit kayu manis tadi dan taburkan kismis dan walnut.
7. Gulung doh, cubit-cubit tepinya supaya kemas melekat. Potong kepada 12 bahagian (mieza dapat 30 biji saiz kecil). Susun dlm acuan yg telah disapu sedikit majerin, jarakkan sedikit. Tutup keratan doh dgn kain lembab semula, selama 30 - 40 minit.
8. Panaskan oven dgn suhu 180'C atau 170'C fan assisted. Bakar cinnamon rolls selama 15 minit atau hingga keperangan.
9. Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
10. Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa roti. Hidangkan suam-suam.
***Mieza masukkan krim cheese di dalam piping bag yang dipotong sedikit hujungnya. Picitkan ke atas bun.
Balik dari breakfast dan membeli sedikit keperluan dapur di pasar, terus mieza adun bun ni..ini pun sebab suami dah berhari-hari merengek nak makan cinnamon roll...masa di kedai mamak tadi terus mieza bungkus nasi goreng sebab suami tak ada hari ni malas pula mieza nak masak nasi...fikir mieza suami tentu seronok dapat makan bun ni bila balik kerja nanti..
Semasa merehatkan adunan bun, suami dapat call, katanya tak jadi kerja minggu ni..tunda gi minggu ni..alahai sayang, I dah malas masak tau..kita makan bun ni je la ye..hehehe boleh gitu? Nasib baik la dapat suami yang tak banyak songeh..dia lunch dengan nasi goreng yang mieza bungkus dan kemudian dia bedal 6 biji bun ni...tak per lah sayang, janji awak kenyang..
Pertama kali mieza makan cinnamon roll ialah di Cinnabon Downtown Milwaukee masa mieza belajar kat USA dulu...kawan mieza yang bernama Madek yang introducekan..first time makan mieza terus jatuh cinta.. ini lah hidangan feveret mieza bersama ice latte...dan di Cinnabon Downtown Milwaukee itulah juga menjadi tempat dating mieza dan suami waktu kami tengah bercinta dulu ahakssss
CINNAMON ROLL
Bahan-bahan ( 30 biji saiz kecil )
Untuk doh:
3/4 cwn susu segar
1/4 cwn mentega, suhu bilik
3 1/4 cwn tepung serbaguna/gandum
1 sudu kecil yis segera (Mauripan)
1/4 cwn gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1/4 cwn air
1 biji telur
Untuk filling:
1 cwn gula perang
1 sudu besar serbuk kulit kayu manis
1/4 cwn majerin, suhu bilik
1/2 cwn kismis (optional)
1/2 cawan walnut panggang dicincang (optional)
Untuk frosting:
50g cream cheese - suhu bilik
20g butter - suhu bilik
80g gula aising
secubit garam
beberapa titik vanila esen
Cara-cara:
1. Panaskan susu hingga sedikit mendidih, tutup api dan masukkan majerin. Kacau sebati. Biarkan sejuk.
2. Dalam mangkuk besar, satukan 2 1/4 cwn tepung, yis, gula & garam. Kacau sebati.
3. Tambahkan pula air, telur & campuran susu; pukul rata. Masukkan baki tepung, 1/2 cwn demi 1/2 cwn, kacau sebati. Tambahkan sedikit tepung jika adunan terlalu lembik.
4. Bulatkan doh. Taburkan sedikit tepung di bawah doh & di atas doh. Uli selama 5 minit, atau hingga doh kelihatan licin. Tabur sedikit tepung jika doh sangat melekit. Jika menggunakan mixer electrik, putar adunan dengan speed 2 @ 3 hingga sebati dan tidak melekat ditangan.
5. Tutup doh dgn kain lembab selama 20-30 minit. Sementara itu, campurkan bahan-bahan bertanda filling. Gaul rata.
6. Leperkan doh jadi bentuk segiempat, anggaran 12 inci x 9 inci. Sapu rata campuran kulit kayu manis tadi dan taburkan kismis dan walnut.
7. Gulung doh, cubit-cubit tepinya supaya kemas melekat. Potong kepada 12 bahagian (mieza dapat 30 biji saiz kecil). Susun dlm acuan yg telah disapu sedikit majerin, jarakkan sedikit. Tutup keratan doh dgn kain lembab semula, selama 30 - 40 minit.
8. Panaskan oven dgn suhu 180'C atau 170'C fan assisted. Bakar cinnamon rolls selama 15 minit atau hingga keperangan.
9. Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
10. Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa roti. Hidangkan suam-suam.
***Mieza masukkan krim cheese di dalam piping bag yang dipotong sedikit hujungnya. Picitkan ke atas bun.
Saturday, June 15, 2013
Salmon and Prawns Pie
Wiken yang memenatkan..masih lagi dengan kenduri kahwin..ingatkan sekolah dah buka kenduri kahwin pun abis..tapi rupa-rupanya belum abis lagi...hari ni memenuhi jemputan sahabat baik di Ipoh..sebelum ke kenduri nak kena sarapan juga di rumah...kalau nak cakap malas memasak tu memanglah malas..bila buka peti ais dan ternampak 2 keping filet salmon yang dah terperap dalam peti ais tu dah lama benor terbeku kat situ rasa kesian pula kalau tak dikerjakan..
Resepi asal pie ni menggunakan ikan salmon je..tapi mieza tambahkan dengan udang sebab nak bagi kelainan rasa. Resepi asal juga menggunakan mashed potato tetapi mieza gunakan hasbrown simplot sebagai topping sebab stok hashbrown yang sangat banyak pemberian Simplot masa pertamdingan masak hari tu...sayang pula kalau tak dikerjakan..resepi yang sangat senang..dan sedap..
SALMON AND PRAWNS PIE
Ingredients:
5-6 pieces hashbrowns - thaw and shredded
1 tbsp olibe oil, pus extra for glazing
1 leek, chopped
2 pieces of salmon fillets, cut into 2 cm cubes (remove any small bones)
15-20 prawn, peel the skin and chopped
75 g fozen peas
1/2 quantity of basic white sauce (see separate recipe below)
1 tbsp chopped fresh flat-leaf parsley
1/2 cup diced carrot
Shredded cheddar cheese
Method:
1. Preheat the oven to 200'C, fan 180'C, gas 6, then heat the oil in the frying pan over a medium-high heat.
2. fry the chopped leek for about a minute, then add the salmon cubes and prawns and cintinue cooking until fish turns opaque- this will take about 5 minutes.
3. Stir in the peas and carrot and cook until warmed through. Add the white sauce and parsley. Season with pepper and salt.
4. Spoon the fish filling into a 1-liter ovenproof dish and cover with the shredded hasbrown. Brush the pie with a little extra oil and sprinkle with cheddar cheese.
5. Cook in the oven for 15-20 minutes. Preheat the grill to high and pop the pie under for 5 minutes to get a lovely golden crust.
Method:
1. Put the onion, parsley stalks, peppercorns, grated nutmeg and milk in a large saucepan.
2. Gently heat to simmering point, being careful not to let it boil, then remove from the hob and leave to infuse until the milk is cold.
3. Strain the milk into a clean saucepan, discarding the solids, then add the low-fat spread and flour.
4. Gradually bring the sauce to simmering point, whisking continuously to create a smooth sauce. Continue to cook for 5-10 minutes until the sauce has thickened.
5. Base white sauce is now ready to transform into a range of other dishes
Easy isn't it...try it yourself and you wont regret it :)
Resepi asal pie ni menggunakan ikan salmon je..tapi mieza tambahkan dengan udang sebab nak bagi kelainan rasa. Resepi asal juga menggunakan mashed potato tetapi mieza gunakan hasbrown simplot sebagai topping sebab stok hashbrown yang sangat banyak pemberian Simplot masa pertamdingan masak hari tu...sayang pula kalau tak dikerjakan..resepi yang sangat senang..dan sedap..
SALMON AND PRAWNS PIE
Ingredients:
5-6 pieces hashbrowns - thaw and shredded
1 tbsp olibe oil, pus extra for glazing
1 leek, chopped
2 pieces of salmon fillets, cut into 2 cm cubes (remove any small bones)
15-20 prawn, peel the skin and chopped
75 g fozen peas
1/2 quantity of basic white sauce (see separate recipe below)
1 tbsp chopped fresh flat-leaf parsley
1/2 cup diced carrot
Shredded cheddar cheese
Method:
1. Preheat the oven to 200'C, fan 180'C, gas 6, then heat the oil in the frying pan over a medium-high heat.
2. fry the chopped leek for about a minute, then add the salmon cubes and prawns and cintinue cooking until fish turns opaque- this will take about 5 minutes.
3. Stir in the peas and carrot and cook until warmed through. Add the white sauce and parsley. Season with pepper and salt.
4. Spoon the fish filling into a 1-liter ovenproof dish and cover with the shredded hasbrown. Brush the pie with a little extra oil and sprinkle with cheddar cheese.
5. Cook in the oven for 15-20 minutes. Preheat the grill to high and pop the pie under for 5 minutes to get a lovely golden crust.
BASIC WHITE SAUCE
Ingredients
1/2 onion, sliced
handful fresh flat-leaf parsley stalks, chopped
20 peppercorns
1/2 tsp freshly grated nutmeg
850 ml whole milk
80g unsalted butter
40 g plain flour
Ingredients
1/2 onion, sliced
handful fresh flat-leaf parsley stalks, chopped
20 peppercorns
1/2 tsp freshly grated nutmeg
850 ml whole milk
80g unsalted butter
40 g plain flour
Method:
1. Put the onion, parsley stalks, peppercorns, grated nutmeg and milk in a large saucepan.
2. Gently heat to simmering point, being careful not to let it boil, then remove from the hob and leave to infuse until the milk is cold.
3. Strain the milk into a clean saucepan, discarding the solids, then add the low-fat spread and flour.
4. Gradually bring the sauce to simmering point, whisking continuously to create a smooth sauce. Continue to cook for 5-10 minutes until the sauce has thickened.
5. Base white sauce is now ready to transform into a range of other dishes
Easy isn't it...try it yourself and you wont regret it :)
Labels:
PIE
Subscribe to:
Posts (Atom)