Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, January 13, 2014

Baked Seafood Paella

Berurut sudah, makan ubat pun sudah..tapi sakit kat belakang ni masih tak baik gak...apa HAL??? Huhuhu..kata mak cik urut tu masuk angin...hmmmm dah makan ubat ubat angin dan sapu minyak Nona Roguy tapi sakit nya tak juga ilang...adoilaaaaaaa..mungkin sebab dok dukung Umar...mungkin dok sebab angkat barang berat..huwaaaaa

Bila sakit belakang ni buat apa pun tak besh...suami belikan nasi ayam pun rasa tak syedap padahal orang lain kata sedap je nasi ayam tu...angin di belakang pun dah merebak ke kepala...mula lah ia berdenyut nyuttttt nyuttttt...

Dan nak masak pun rasa tak larat...lagi tak larat kalau nak bersiap dan keluar makan kat luar...maka mieza bedal masak all in one macam paella rice ni...

Resepi asal dari Lobster Paella...diubahsuai sebab kat umah ni tak der lobster cuma ada udang galah jer...bedal je la kan...mieza tambah sedikit mozarella di saat akhir sebab suami sukakan cheezy baked macam ni..


BAKED SEAFOOD PAELLA

Ingredients
  • ¼ cup (60ml) extra virgin olive oil
  • 2 beef/chicken frankfurter, cut into ¼ inch thick slices
  • 1 onion, chopped
  • 3 cloves garlic, minced
  • 1 red bell better, cut into 1 inch strips
  • 2 tomatoes, cubed
  • 2 cups (400g) short grain rice, washed and drain-I used basmathi
  • 2½ cups (600ml) chicken stock
  • 1½ tsp salt
  • ¼ tsp pepper
  • ½ tsp saffron threads
  • 12 oz (340 gm) salmon, skin removed and cut into ¼ inch thick slices
  • 1 lb (450g) mussels, scrubbed and debearded- I omitted this as it was not available from my fridge
  • 4 lobster tails about 5 oz (140g) each, cut into half lengthwise- ganti dengan udang galah
  • ½ cup chopped flat leaf parsley
  • 1 lemon, cut into wedges
I added some shredded mozarella



Instructions

1. Heat olive oil in a 34 cm paella or large shallow pan (I used 8 inch x 8 inch oven proof casserole). Brown the frankfurter for about 3 to 4 minutes. Remove and set aside.
2. Saute onions, garlic, red bell pepper, and tomatoes for 3 minutes. Add rice and stir fry for another 3 minutes.
3. Pour in chicken stock and white wine.
4. Crumble in the saffron. Season with salt and pepper. Return browned frankfurter to the pan. Cover, reduce heat and allow it to simmer for 12 minutes.
5. Preheat oven to 350°F (180°C).
6. Arrange salmon and mussels all around the pan. Then place lobster halves on the top(I seasoned the salmon and prawns and grilled them all first). Cover and cook for 6 minutes.
7. Remove lid and transfer pan to the oven. Sprinkle some shredded mozarella. Bake uncovered for 10 minutes to finish cooking.
8. Remove from oven and let it sit on stove top lightly covered with aluminum foil for 10 minutes.
9. Serve with chopped parsley and lemon wedges.


Sedap sangat...suami suggestkan next time mieza serve this paella with some salsa. Lagi sedap katanya...

Sunday, January 5, 2014

Laksam Utara

"Huwaaaaa syedapnya laksam nih" hehheeh kemain lagi suami memuji kesedapan laksam ni bila menjamahnya selepas selesai potong rumput kat yard belakang. Sama ada laksam ni betul-betul sedap atau dia kelaparan selepas berpeluh-peluh memotong rumput, membakar sampah dan mengemas laman itu tak dapat nak dikenal pasti. Yang mieza pasti hati ni berbunga-bunga bila yang tersayang memuji masakan kita...terasa penat lelah di dapur dihargai! Terima kasih sayang!


Selalu kita makan laksam kuah putih kan..bezanya ini laksam kuah kuning..atau laksam utara. Suami memang sukalah dia, maklumlah dia orang utara. Sayangnya anak dara sunti yang sulung mencebik bibir tak suka. Katanya "along suka kuah putih, yang Kelantan punya". Hmmmm nampak gayanya lain kali mama kena masak kuah dalam 2 pot yanng berlainan la...

Dan anak dara yang tengah lah yang cukup senang. Laksam Kelantan ke Laksam utara ke semua dia bedal licin..."Hmmmm sedap sangat Mama"...sesungguhnya anak kedua ni memang pandai mengambil hati...


LAKSAM 

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air

 Cara penyediaan:

1. Semua bahan dimasukkan ke dalam pengisar (blender) dan dikisar hingga sebati.
2. Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.
3. Ambil satu tudung periuk, oleskan minyak pada tudung periuk menggunakan daun pandan.
4. Letak tudung periuk di dalam pengukus. Sendukkan adunan laksam ke atas tudung periuk.
5. Kukus selama 4-5 minit atau hingga masak. Angkat dan sejukkan.
6. Bila laksam dah sejuk, gulung laksam. Ulang hingga habis. Potong serong laksam sewaktu menghidang.
7. Hidang laksam bersama kuah lemak, ulam dan sambal cili.



KUAH LEMAK KUNING

3 ekor ikan sardin
2 ekor ikan kembung
1 cm lengkuas
2 keping asam keping


5 biji bawang merah - kisar
3 biji bawang putih - kisar
2 sb rempah kari ikan - jadikan pes
2 keping asam keping
2 liter santan - sederhana pekat
Sedikit daun kesum
1 kuntum bunga kantan
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan:

1. Ikan kembung dan ikan sardin dicuci dan direbus bersama sedikit garam, 2 keping asam keping, lengkuas dan sedikit air. Rebus hingga masak. Biarkan sejuk dan asingkan isi dan tulangnya. Isi ikan dikisar, ketepikan. Sementara itu tulang ikan dikisar bersama air rebusan ikan. Tapis dan simpan airnya.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar hingga garing. Kemudian masukkan rempah kari ikan dan tumis hingga garing.
3. Masukkan isi ikan yang telah dikisar, air rebusan ikan yang telah ditapis dari kisaran tulang ikan, santan, asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
4. Renehkan kuah hingga mendidih sambil sentiasa dikacau. Apabila telah mendidih rasakan garam dan gula.



SAMBAL CILI

4 biji cili merah
5 biji cili api
1 cm belacan
2 sb cuka
Sedikit air dan garam

Kisar semua bahan hingga hancur.


BAHAN ULAM-ULAMAN

Kacang panjang
Kacang botol
Taugeh
Bunga kantan
Bawang besar
Timun

Semua ulam dihirs halus


SEDAP WEIIII SEDAPPPPPPP!!!!

Saturday, January 4, 2014

Seafood Gumbo with Lemon Rice Pilaf

Rasanya masih belum terlewat untuk mieza ucapkan Selamat Tahun Baru 2014 buat semua visitor blog kesayangan mieza ni. Masuk awal tahun baru ni memang tak menang tangan sikit. Wawa baru masuk Tahun 1. Mama lah yang paling kelam kabut sebab tak berapa nak percaya anak kedua mama tu boleh ke tak bawa diri ke sekolah. Wawa masih belum tahu kira duit, jadi mama kurang yakin untuk melepaskan Wawa beli makanan kat kantin waktu rehat. Maka mama sanggup bangun jam 5 pagi untuk siapkan bekal Wawa. Malam pula memang tido lewat kerana siapkan pakaian Wawa, gosok baju dan sediakan buku Wawa mengikut jadual yang diberi guru. Walaupun Along kata dia akan gosokkan baju adik, hmmm entah lah perasaan keibuan mama ni kata nak buat sendiri juga. Mungkin lepas seminggu dua ni mama rasa legalah sikit kot..

Gambar pakai camera phone...ampunnya kekurangannya..


Doa mama sentiasa mengiringi perjuangan mu anakku sayang. Semoga membesar menjadi wirawati negara yang banyak berjasa. Mama bangga dengan Wawa. Ingat anakku, hormatilah gurumu biar seburuk mana kelakuannya kerana tanpanya kamu tak mungkin berjaya. Setidak-tidaknya belajarlah darinya agar kamu menjadi insan yang lebih baik daripadanya.


Mulakan pengajianmu dengan Bismillah, bantulah kawanmu yang lemah sesungguhnya ilmu bukan semakin berkurang dengan membantu kawanmu, malah Allah SWT melipatgandakan kefahamanmu di mana kamu lemah. Tekunlah dalam menuntut ilmu kerana tanpa ilmu hidupmu malap umpama malam tiada berbintang. Selamat berjaya anakku!

Emo pula mieza bila Wawa dah masuk Tahun 1. Terasa baru semalam Wawa dilahirkan. Kini sudah 7 tahun usianya. Cepatnya masa berlalu..dan kita semakin hari semakin tua...

Uhukkksss

Isy isy..meh kita sembang lak pasal resepi hari ni..

Pagi-pagi suami menyatakan hasratnya nak makan Gumbo. Bagi merealisasikan impian suami tercinta maka ke pasarlah mieza pepagi lagi..mak aihhhh mahalnya seafood di pasar lately! Udang kecil-kecil saja RM32 sekilo yang biasanya cuma RM18 sekilo. Ikan bawal yang selalunya RM14 sekilo hari ni RM28. Ikan kembung selalunya RM9 kini RM10, ok lah lagi sebab naik RM1 je....mieza nak berenti kerja dan jadi nelayan la pulak huwaaaaaa

Tapi mahal pun beli lah juga serba sedikit..Udang sikit, sotong sikit..kebetulan dalam peti ais ada ikan dory lebihan entah bila entah..meh la kia meng'gumbo'..

Hubby makan bertambah-tambah..dia memang suka nasi tumis bersama lauk yang berkuah pekat macam gumbo ni...kembang kempis hidung mieza bila dipuji suami! Alhamdulillah..semoga kasih sayang antara kami akan sentiasa berpanjangan dan berkekalan..



SEAFOOD GUMBO

5 ekor sotong sederhana besar - potong cincin
15 ekor udang - buang kulit
2 keping ikan dory
1 biji bawang besar - hiris dadu besar
3 biji bawang putih - cincang
1/2 inci halia - cincang
50 gm tepung gandum
1 kiub pati ayam
1 mangkuk air
2 helai daun bay
1 batang carrot - hiris
1 batang seleri - hiris serong
5-6 biji bendi - potong serong selebar 1.5 cm
1 biji tomato - potong 4
3-4 sudu besar tomato puree - mieza guna brand Leggo's
2-3 sudu besar serbuk cili
1/2 biji cili benggala hijau dan merah
1 sudu kecil daun thyme
Minyak zaitun untuk menumis




Cara-cara Penyediaan:

1. Perapkan ikan dory dengan sedikit garam, lada sulah dan paprika. Goreng hingga masak. Potong dadu dan ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk non-stick dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga garing. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau sentiasa hingga tepung keperangan tetapi jangan sampai hangus.
3. Masukkan air dan kiub ayam. Kacau rata. Kemudian tambahkan semua bahan lain kecuali thyme. Reneh hingga lauk masak.
4. Perasakan garam dan masukkan thyme. Akhir sekali masukkan dory yang telah digoreng tadi.
5. Hidangkan bersama nasi pilaf.


NASI PILAF LEMON

3 pot beras basmathi (mieza guna pot rice cooker)
1 pot susu cair
3 pot air
2 helai daun bay
1/2 biji lemon - hiris nipis
Garam secukup rasa
Minyak sapi untuk menumis
1 kiub pati ayam 

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Segenggam kismis

Bahan tumis:
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bung cengkih

Cara-cara:

1. Basuh beras hingga besih dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis bahan tumis hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing.
3. Tambahkan air dan semua bahan lain. Tanak seperti memasak nasi biasa.
4. Apabila masak, hidangkan bersama gumbo tadi.

SELAMAT MENCUBA!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...