Semalam kan mieza belek-belek album lama dalam My Picture kat lappy ni, then terjumpa gambar Ayam Masak Merah ni yang sebenarnya dimasak tahun 2010 lagi..rupa-rupanya terlupa nak post resepi...sebelum terlupa lagi mieza nak post lah kat sini..
Sibuk benar mieza sejak akhir-akhir ni..bermula minggu depan student baru akan masuk, jadi sibuk lah dengan orientation week, then minggu depan juga biasiswa untuk sambung belajar phd keluar, jadi sibuk dengan nak buat proposal...tahun lepas dah cuba tapi tak dapat..jadi tahun ni mieza nak cuba sekali lagi..harap-harap ada rezeki nak sambung belajar lagi...cita-cita mieza ialah nak jadi role model kepada anak-anak...moga-moga anak-anak tak putus asa untuk belajar dan belajar selagi ada rezeki...jadi semalam sibuk dok download journal untuk buat proposal..tu yang tak sempat nak berblogging...jadi pagi ni mieza curi masa sikit kat opis untuk post resepi...resepi ni menjadi kegemaran mieza dan suami (masa tu boyfren la heheh) masa kami sesama belajar kat USA dulu..maklum la masa tu student, makan pun harap duit biasiswa je..jadi makan pun makanan yang paling murah dan halal...kekadang makan telur goreng je..sesekali bila biasiswa kuar baru beli ayam, ayam halal kat US nun mahal, ayam 'katok' murah la...jadi bila beli ayam, resepi ni la yang mieza masak...bila makan ayam masak merah ni, nostalgia hidup sebagai student di negera ompuith nun mula la menggamit jiwa...ngehhhhh
AYAM MASAK MERAH
Recipe : Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan: (untuk 4 orang)
1/2 ekor ayam - cut free form
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
1 biji tomato - belah 8
Minyak masak - untuk menggoreng ayam dan untuk menumis
Garam gula secukupnya
Bahan kisar:
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
1 biji bawang besar
1 inci halia
5-6 biji lada kering
Bahan hias:
Daun bawang - potong kecil
Bawang goreng
Cara-cara:
1. Ayam di cuci dan digaul karam kunyit. Goreng ayam hingga masak, angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan kuali yang sama, tinggalkan sedikit saja minyak lebihan goreng ayam tadi untuk menumis. Tumiskan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
3. Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau seketika. Kemudian masukkan ayam goreng dan tomato buah. Gaul sebati. Rasakan garam gula. Easy on the salt sebab ayam dah pun diletak garam.
4. Angkat dan taburkan daun bawang dan bawang goreng.
5. Sesuai dimakan bersama nasi putih mahupun nasi tumis.