Menu pisang lagi kita hari ni...apa nak buat mieza sayangkan pisang yang banyak mieza dok simpan dalam fridge tu...hari tu ke pasar mieza beli pisang sesikat...skg dah masak ranum jadi mieza kupas kulitnya dan simpan dalam tupperware dalam fridge..bila disimpan begini ia akan tahan lama..bebila perlu boleh lah guna macam nak buat cekodok ke...kalau dah malas sangat..cekodok la pilihan mieza, cepat dan senang..anak-anak pun suka..
Hari ni tak mau cakap banyak sebab hari Rabu..apa kena mengena dengan hari rabu dan cakap banyak tatau la..tapi ramai orang dok guna wordless wednesday...jom layan gambor ye..
Mieza buat ni semalam...kebetulan semalam mieza malas gi kerja...ambik MC dan dok umah...bila dah burnout macam tu..bangun tido semalam terus cakap kat suami...saya malas nak gi kerja hari ni leh? heheheh suami kata "ikut u la..nak EL ke MC?" lantas mieza jawab "MC!" heheh
Bila tak kerja di pejabat, kena juga kerja kat umah...teus mieza masuk dapur dan bake this muffin..sekurang-kurang bila anak kecil mieza bangun tido ada benda nak dingapnya...lepas makan muffin, tetap juga depa heret mieza ke KFC..nak bekpes kat KFC katanya...huhhhh!!!!
Pukul 1230 noon tu lak ada lak student mieza datang umah sebab nak pick up things dari mieza..terus mieza kasi depa skit...suka lah depa dapat muffin free...ye la kan macam kita masa dok univ dulu..kalau lecturer kasi food..perghhhhh happy giler!
Jom tengok resepi...masih lagi menyelongkar dari Kak Siti Delima
MOIST BANANA MUFFIN
Source: Siti Delima & Mieza @ WAWMC
Bahan basah :
1 biji telur gred A - suhu bilik
75 gram gula kastor
1 sudu besar madu
1 sudu besar susu segar
1 sudu kecil esen vanila / pisang
90 ml minyak jagung / minyak masak
3 biji pisang masak (150 gram) - dilecek halus
Bahan kering :
125 gram tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
3 sudu besar badam cincang - dipanggang dalam oven 5 minit - mieza guna slice almonds
30 gram coklat masakan - dadu besar (mieza ganti dengan chocolate chips)
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175' C susun kertas muffin dalam loyang muffin dan ketepikan.
2. Pukul gula dan telur sehingga ringan dan berkrim dengan kelajuan
sederhana. Masukkan bahan-bahan basah dan putar pada kelajuan perlahan
hingga rata.
3. Tambah bahan-bahan kering yang telah diayak kedalam bahan basah dan
kaup balik rata dengan spatula. Tidak perlu lama cukup sekadar sebati
sahaja.
4. Scoopkan adunan 1/3 dalam kertas muffin masukkan coklat masakan ditengahnya dan scoopkan adunan lagi untuk menutupnya.
5. Bakar selama 25 minit atau sehingga diuji lidi keluar bersih. Biarkan
sejuk diatas rak dawai sepenuhnya. Ayakkan gula aising sebelum
dihidangkan.