Hari ni di pasar banyak sungguh ikan segar...rasa nak beli kesemua sekali...tengok siput lala hmmm terliur..tengok ketam dan sotong meleleh lak air liur...tengok udang tak berapa sangat terliur sebab harga udang masih lagi mahal melambung kat sini...tapi jika terasa nak makan juga udang beli jugalah sedikit...
Dalam banyak-banyak ikan yang ditayang kat pasar tu mieza pilih ikan pari sebab ia adalah ikan kegemaran suami...dan dicapau juga seikat petai paa harga RM3 = 4 keping...dan terhasillah menu ini sebab ternampak di dalam majalah SAJI resepi dari blog kawan blogger mieza Zila...
IKAN PARI BAKAR PORTUGIS BERPETAI
Bahan-bahan:
1 ekor ikan ikan pari
3 sudu besar cili kisar
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang serai
Sedikit lengkuas
5 helai daun limau purut
5 helai daun limau purut
3 helai daun limau purut | hiris halus2
3 sudu minyak bawang putih
1 sudu besar garam halus
1 sudu besar gula
2-3 keping petai - dihiris halus atau dibelah 2
Beberapa keping daun pisang - disalai
Aluminium foil
Cara:
1. Minyak bawang putih: Ambil 6 biji
bawang putih dan basuh. Jangan buang kulit dan ditumbuk. Panaskan 1/2 cawan
minyak. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Sejukkan.
2. Bersihkan ikan pari. Jika guna ikan siakap atau ikan kembung, kelar-kelarkan sedikit ikan tersebut.
3. Kisarkan bawang putih, bawang merah, buah keras, serai, lengkuas dan cili kisar.
4. Gaulkan bahan kisar dengan garam dan gula.
5. Letakkan ikan atas foil dan sapukan dengan bahan bertanda kisar tadi.Sapu rata.
6.Tuangkan minyak bawang putih dan tabur daun limau purut.
7. Letak ikan atas daun pisang dan balut kemas. Balut sekali lagi dengan aluminium foil.
8.Boleh bakar dalam oven, atas api cara BBQ atau atas kuali capati (kuali leper).
Sedap sangat ikan ni...suami cukup suka...lagi pun cara masakan ini adalah sangat sihat....ye la kan umur dah masuk 4 series ni kenalah jaga makan hehehe
SELAMAT MENCUBA