Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, May 17, 2014

Ikan Pari Bakar Portugis Berpetai

Alhamdulilla...dah hantarhantar draf Chapter 1 kepada supervisor...memandangkan SV belum reply maka mieza pun merehatkan diri kejap dari menjadi full time student dan mengendong bakul ke pasar...lama juga mieza tak ke pasar..apatah lagi nak masak kan...

Hari ni di pasar banyak sungguh ikan segar...rasa nak beli kesemua sekali...tengok siput lala hmmm terliur..tengok ketam dan sotong meleleh lak air liur...tengok udang tak berapa sangat terliur sebab harga udang masih lagi mahal melambung kat sini...tapi jika terasa nak makan juga udang beli jugalah sedikit...

Dalam banyak-banyak ikan yang ditayang kat pasar tu mieza pilih ikan pari sebab ia adalah ikan kegemaran suami...dan dicapau juga seikat petai paa harga RM3 = 4 keping...dan terhasillah menu ini sebab ternampak di dalam majalah SAJI resepi dari blog kawan blogger mieza Zila...


IKAN PARI BAKAR PORTUGIS BERPETAI



Bahan-bahan:
1 ekor ikan ikan pari
3 sudu besar cili kisar
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang serai
Sedikit lengkuas
5 helai daun limau purut
3 helai daun limau purut | hiris halus2
3 sudu minyak bawang putih
1 sudu besar garam halus
1 sudu besar gula
2-3 keping petai - dihiris halus atau dibelah 2
Beberapa keping daun pisang - disalai
Aluminium foil



Cara:
1. Minyak bawang putih: Ambil 6 biji bawang putih dan basuh. Jangan buang kulit dan ditumbuk. Panaskan 1/2 cawan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Sejukkan.
2. Bersihkan ikan pari. Jika guna ikan siakap atau ikan kembung, kelar-kelarkan sedikit ikan tersebut.
3. Kisarkan bawang putih, bawang merah, buah keras, serai, lengkuas dan cili kisar.
4. Gaulkan bahan kisar dengan garam dan gula.
5. Letakkan ikan atas foil dan sapukan dengan bahan bertanda kisar tadi.Sapu rata.
6.Tuangkan minyak bawang putih dan tabur daun limau purut.
7. Letak ikan atas daun pisang dan balut kemas. Balut sekali lagi dengan aluminium foil.
8.Boleh bakar dalam oven, atas api cara BBQ atau atas kuali capati (kuali leper).


Sedap sangat ikan ni...suami cukup suka...lagi pun cara masakan ini adalah sangat sihat....ye la kan umur dah masuk 4 series ni kenalah jaga makan hehehe
SELAMAT MENCUBA

Monday, May 12, 2014

Soft Pretzel

Blog kita ni kejap timbul kejap tenggelam kan...apa nak buat mieza busy sangat...dengan status mieza sebagai full time PhD student memang mieza kesuntukan masa...bukan tak masak...memang mieza masak di hujung minggu...bukan tak ambil gambar, ada mieza snapkan pictures..tapi tak berkesempatan nak edit gambar dan postkan resepi...masyaAllah..teringat ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..."Ingat lapang sebelum sibuk"

Sekarang 'sibuk' telah datang...tu yang tenggelam timbul pengisian blog ni...mieza harap sahabat yang disayangi tak merajuk...

Dan mieza juga tak sempat nak mengunjungi blog kawan-kawan...banyak post istimewa kawan-kawan yang mieza terlepas...sedihnya...


Prezel ni pun dah lama mieza bake...tapi baru berkesempatan untuk dipost..
Suami suka sangat walaupun pretzel mieza tak seslim Auntie Anne's punya...


SOFT PRETZEL

1 1/2 cawan air suam
1 1/8 sudu teh yis
2 sudu besar gula perang
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung roti
3 cawan tepung gandum

Bahan A
2 cawan air suam
2 sudu besar soda bicarbonate
Secubit garam
4 sudu besar mentega dicairkan
Badam cincang - secukupnya
1 biji telur - dipukul


Penyediaan:

1. Campurkan yis bersama air suam. Biarkan yis mengembang.
2. Didalam bekas penguli satukan tepung gandum, tepung roti, garam, dan gula. Masukkan campuran yis ke dalam tepung. Uli hingga lembut.
3. Rehatkan doh selama 1/2 jam hingga 45 minit hingga doh mengembang.
4. Bila doh dah kembang, kita sediakan dulang pembakar. Oles loyang dengan sedikit butter dan panaskan suhu oven 180'C.
5.  Dalam bekas berasingan larutkan soda bicarbonate bersama 2 cawan air suam. Ketepikan.
6. Ambil sedikit doh, uli setebal 1/2 inci berbentuk tali memanjang. Pintal menjadi bentuk pretzel.
7. Celupkan pretzel ke dalam air suam bersama soda dan susun di atas loyang yang telah dioles mentega.
8. Sapukan telur yang dikocok di atas pretzel dan taburkan badam cincang. Bleh juga ditabur campuran gula perang dan serbuk kayu manis jika suka. Rehatkan sekejap selama 20-30 minit.
9. Bakar dalam oven selama 20-25 minit bergantung kepada jenis oven.
10. Bila sudah masak sapukan sedikit mentega cair agar ia kelihatan berkilat. Hidangkan bersama sos karamel.
11. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...