Dua malam kebelakangan ini mieza tak lena tido..mungkin akibat makan ubat sebab tak sihat dan mungkin tak rasa dengan salah satu ubat menyebatkan jantung mieza berdegup kencang sampai susah nak tido..kebaikan darinya ialah bangun awal lah hari ni...terus bancuh oat bersama buah dan kejutkan enik suami untuk teman ke pasar...
Seronoknya sampai di pasar sebab ada ikan pari yang segar-segar..suami mieza memang suka makan ikan pari..sama ada bakar atau masak asam pedas...terus mieza capai sekor berharga RM11...sekali sekali gembirakan hati suami tercinta..semoga cintanya pada mieza akan sentiasa berkekalan...
Resepi pilihan mieza untuk hidangan buat suami tercinta hari ni ialah Pari Bakar Sambal Kantan
Bahan-bahan:
1 ekor
ikan pari – dicuci bersih
1/2
kuntum bunga kantan – dihiris halus
1 helai
daun kunyit, mayang halus
3 biji
limau kasturi, perah jusnya
Sos
ikan secukup rasa
Sedikit
gula
1/3
cawan pati santan
Daun
pisang secukupnya
4- 5 helai daun kunyit
Bahan kisar halus:
4 biji
cili merah
2 ulas
bawang putih
5 ulas
bawang merah
2 biji
buah keras
1/2
kuntum bunga kantan
1/2
inci halia
1/2
inci lengkuas
Sedikit
kunyit hidup
1
batang serai,
Cara-cara:
1.
Ikan
pari dicuci bersih dan perap dengan jus limau kasturi dan sedikit garam selama
10 minit. Kemudian dicuci kembali dan dilumurkan garam kunyit. Ketepikan.
2.
Penyediaan sambal
kantan:
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum dan terbit
minyak. Masukkan santan dan terus memasak hingga pekat. Tambah sos ikan secukup
rasa, daun limau purut dan sedikit gula, kacau rata dan tuang jus limau kasturi. Masak sekejap
dan rasa. Mesti ada rasa masin, manis, masam, lemak dan sedikit pedas. Matikan
api dan ketepikan.
3.
Untuk membakar ikan
pari:
Ambil sehelai daun pisang dan bentangkan di atas kuali pemanggang. Sendukkan
1-2 sudu besar besar sambal dan ratakan atas daun pisang. Letakkan ikan pari di
atas sambal tadi dan letak lagi 2 sudu besar sambal di atas ikan. Tabur dengan
1/2 bahagian hirisan daun kunyit dan 1/2 bahagian hirisan bunga kantan. Bungkus
kemas dan bungkus dengan sehelai lagi daun pisang. Bakar ikan di atas kuali pemanggang hingga
masak.
4.
Bila
ikan dah masak, boleh dituangkan baki sambal kantan dan dihidangkan dengan
belahan limau kasturi, dan hirisan cili padi. Hidangkan bersama nasi putih
panas.
Komen encik suami
"Ya Allah sedapnya ikan pari you masak..sambalnya pun sedap..dah 2 pinggan I tambah. Ikannya pun segar dan rasa manisnya..pandai you masak"
Wah wahhhhh kembang idung mieza dipuji suami! Tak percaya ke sedap? Cuba la :)