Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, March 29, 2014

Pari Bakar Sambal Kantan

Alhamdulillah...hari ni hujan lebat di Tanjong Malim...sepanjang hari ni mendung je...jemuran pun tak kering...tapi tak per..kemarau dah lama sangat..kami bersyukur atas nikmat hujanMu wahai Yang Esa...sejuklah sikit tido malam ni...tentu esok liat nak bangun pagi..

Dua malam kebelakangan ini mieza tak lena tido..mungkin akibat makan ubat sebab tak sihat dan mungkin tak rasa dengan salah satu ubat menyebatkan jantung mieza berdegup kencang sampai susah nak tido..kebaikan darinya ialah bangun awal lah hari ni...terus bancuh oat bersama buah dan kejutkan enik suami untuk teman ke pasar...

Seronoknya sampai di pasar sebab ada ikan pari yang segar-segar..suami mieza memang suka makan ikan pari..sama ada bakar atau masak asam pedas...terus mieza capai sekor berharga RM11...sekali sekali gembirakan hati suami tercinta..semoga cintanya pada mieza akan sentiasa berkekalan...



Resepi pilihan mieza untuk hidangan buat suami tercinta hari ni ialah Pari Bakar Sambal Kantan





Bahan-bahan:
1 ekor ikan pari – dicuci bersih
1/2 kuntum bunga kantan – dihiris halus
1 helai daun kunyit, mayang halus
3 biji limau kasturi, perah jusnya
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
1/3 cawan pati santan
Daun pisang secukupnya
4- 5 helai daun kunyit

Bahan kisar halus:
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 biji buah keras
1/2 kuntum bunga kantan
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
Sedikit kunyit hidup
1 batang serai,




Cara-cara:

1.  Ikan pari dicuci bersih dan perap dengan jus limau kasturi dan sedikit garam selama 10 minit. Kemudian dicuci kembali dan dilumurkan garam kunyit. Ketepikan.
2.  Penyediaan sambal kantan: Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum dan terbit minyak. Masukkan santan dan terus memasak hingga pekat. Tambah sos ikan secukup rasa, daun limau purut dan sedikit gula, kacau rata dan tuang jus limau kasturi. Masak sekejap dan rasa. Mesti ada rasa masin, manis, masam, lemak dan sedikit pedas. Matikan api dan ketepikan.
3.  Untuk membakar ikan pari: Ambil sehelai daun pisang dan bentangkan di atas kuali pemanggang. Sendukkan 1-2 sudu besar besar sambal dan ratakan atas daun pisang. Letakkan ikan pari di atas sambal tadi dan letak lagi 2 sudu besar sambal di atas ikan. Tabur dengan 1/2 bahagian hirisan daun kunyit dan 1/2 bahagian hirisan bunga kantan. Bungkus kemas dan bungkus dengan sehelai lagi daun pisang.  Bakar ikan di atas kuali pemanggang hingga masak.
4.  Bila ikan dah masak, boleh dituangkan baki sambal kantan dan dihidangkan dengan belahan limau kasturi, dan hirisan cili padi. Hidangkan bersama nasi putih panas.

Komen encik suami
"Ya Allah sedapnya ikan pari you masak..sambalnya pun sedap..dah 2 pinggan I tambah. Ikannya pun segar dan rasa manisnya..pandai you masak"
Wah wahhhhh kembang idung mieza dipuji suami! Tak percaya ke sedap? Cuba la :)

Wednesday, March 5, 2014

Kerabu Suhun

Assalamualaikum..
Hari kepala ni dok nyutttttt nyuttttt...
Pagi tadi breakfast dengan Nasi Dagang...pastu telan teh ais...lunch makan lamb chop..dengan faktor panas terik...bila kepala nyutttt nyuttttt, kaedah penyelesaian mieza ialah makan ubat dan tido...tapi banyak pula errands nya...

Sambil dok nyutttt nyutttt ni mai lah kita tengok resepi kerabu suhun yang mieza masak untuk lunch Ahad lepas...tak mo tulis banyak..migrainnnn...

KERABU SUHUN

Segenggam suhun
100 gm udang
3-4 sudu besar kacang tanah tumbuk
1 sudu besar sos ikan
Garam dan gula
1 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar udang kering - panggang dan tumbuk kasar
1 biji tomato - dadu

Bahan hiris:
1 biji bawang besar
4-5 biji cili api
2-3 biji cili merah
3-4 tangkai daun kesum
Daun ketumbar
1 kuntum bunga kantan
Sedikit carrot


Cara penyediaan:
1. Suhun direndam dengan air panas hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2. Udang dikupas kulit dan dicelur hingga masak. Angkat dan toskan.
3. Di dalam mangkuk, satukan semua bahan dan gaul rata. Rasakan masam, masin dan manis.
4. sedia untuk dihidang.

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...