Assalamualaikum semua...dah shopping baju raya? kalau belum cepat-cepat tau nanti tak der saiz..hari ni mieza tak masak lunch dan bekpes sebab pagi-pagi lagi dah kuar ke Shah Alam hantar tempahan buku yang ditempah oleh kawan di PSA..untuk pengetahuan para pengunjung mieza menulis lecture notes and tutorial untuk course P5127 Business Finance untuk kegunaan pelajar politeknik khususnya..lepas pegi hantar tempahan buku tu mieza jejalan ke Jusco Bukit Raja..beli baju raya bebudak..jadi sekarang persiapan raya dah 80% siap hheehehhe posa belum start lagi kan tp baju raya dah siap..
Bercakap pasal baju raya, sebenarnya hari ni mieza hangin satu badan dengan tailor sorang ni..malay tailor..mieza hantar sepasang kain untuk dijahit..mieza tempah baju kedah..saje la rasa nak pakai baju kedah raya nanti..aleh-aleh noon tadi dia call katanya kain yang mieza hantar untuk tempahan baju kedah tu cukup untuk dibuat baju kurung pesak jadi dia dah siap jahitkan baju kurung pesak..walllaaaaweiiiiii aku tempah baju kedah bukan sebab aku ingat kain tu tak cukup untuk sepasang baju kurung pesak...aku tempah baju kedah sebab aku memang nak pakai baju kedai..Ya Allah sakit hati mieza tak terkata..yang mieza heran, dia kan ukur kain tu untuk baju kedah, sah sah la baju kurung kedah tu pendek kan. Jadi macam mana dia ukur labuh baju kurung pesak tu tanpa mengukur badan mieza? Tak paham..ini mesti main agak je ni..entah-entah baju pesak tu dah singkat atas lutut..eiiiiiii tatau nak cakap macam mana rasa gerammmmm sangat...ini la kan orang melayu buat bisnes..sebab tu mieza suka tempah baju kat cina walaupun mahal tapi puas hati..cuma mieza ingat nak try servis malay di samping nak bantu perniagaan malay...geram sangat mieza..habis tu kan kalau kain yang mieza hantar tu sepanjang 10 meter, agak-agak dia mesti ubah gi jahit telekong semayang kan? Grrrr
Oleh sebab mieza geram maka mieza buat pizza malam ni..hihihih ada ke relationship geram kat tailor dengan mempizzakan diri ek? ahhhh tak kisah lah..bedal aja...jom kita tengok picturenya
...letak banyak-banyak topping..tuna, udang, sotong, capsicum, onion, button mushroom.....dan banyak-banyak mozza cheese..jangan kedekut sebab nak masuk tekak sendiri.....after 15 minutes in the hot oven...perggghhhhh tak tahannnnnn!!!!...half is gone oredi!...come and have a slice with me....
SEAFOOD PIZZARecipe & Source: Mieza @ WAWMCBahan doh:250 pizza mix - mieza beli kat Bagus Shah Alam..nak pakai tepung gandum@tepung high protien pun boleh gakkk
5 gm yis
125 gm air
Bahan topping:1 tin tuna flake in sunflower oil - mieza pakai Ayam Brand
1-2 ekor sotong - potong bulat
Udang - ikut suka nak banyak mana, buang kulit
2 batang isi ketam - racikkan
1/2 biji capsicum hijau - dice
1/2 biji capsicum merah - dice, mieza tak letak sebab tak der stock
1/2 tin nenas cube - mieza tak letak sebab tak der stok
1 biji tomato - dadu
1 biji bawang besar - porong bulat
5-6 biji cendawan butang - mieza guna dalam tin, hiris
Sos thousand island secukupnya
Mayonis secukupnya
Mozzarella Cheese secukupnya
Cara-cara:1. Satukan semua bahan untuk doh di dalam mangkuk penguli. Uli hingga menjadi adunan yang tidak melekat selama 10 minit. Mieza guna mesin. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga cuma mieza tak larat hehehe
2. Tutup doh dengan tuala lembap dan rehatkan sehingga naik 2 kali ganda. Sementara menunggu doh naik, celur udang dan sotong hingga masak dan toskan airnya.
3. Keluarkan doh, canai nipis. Letakkan doh di atas pizza pan dan bina edge (tebing) di sekeliling doh supaya sos tidak melimpah keluar nanti.
4. Sapukan doh yang telah dicanai dengan mayonis. Ratakan.
5. Tuangkan pula sos thousand island dan ratakan. Mieza suka letak banyak-banyak.
6. Taburkan sotong, udang, isi ketam, nenas, bawang, capsicum,tuna, cendawan, tomato, dan paling atas taburkan mozza cheese.
7. Bakar dalam oven, 3rd rack dari bawah, 220'C selama 10 minit dan 5 minit lagi dibakar dengan menggunakan api atas sahaja supaya cheesenya terbakar.
8. Hidang dengan parmesan cheese..jom kita menggemukkan badan kita dan makan pizza!
..this one for you..jemput la..jangan malu..